latinica  ћирилица
19/07/2018 |  16:04 ⇒ 18:57 | Autor: SRNA

Đajić: Preseljenje Hirurgije planirano 23. septembra

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je planirano da hirurške klinike u novi prostor Centralnog medicinskog bloka ove zdravstvene ustanove zvanično bude preseljena 23. septembra, čime će sve organizacione jedinice biti pod jednim krovom.

Đajić je rekao da ova zdravstvena ustanova, zajedno sa rukovodstvom Republike Srpske, ulaže velike materijalne i finansijske mogućnosti da napravi jedan od najboljih kliničkih centara.

On je, nakon posjete novim prostorijama u koje će biti preseljene hirurške klinike, istakao da je UKC Srpske postao ponos Srpske.

Načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju Marko Kantar izrazio je zadovoljstvo što će ova klinika uskoro biti preseljena u novi prostor, čime će rad ljekara i medicinskih sestara biti znatno olakšan.

- Osim ovih uslova, koji nikada nisu bili bolji, sada imamo i jedinstvenu priliku i za edukaciju ljekara u inostranstvu, što doprinosi razvoju svih grana hirurgije - rekao je Kantar.

On je naveo i da se kontinuirano uvode nove procedure, koje su veoma složeni zahvati i zahtijevaju multidisciplinaran pristup pacijentu, kao i osposobljen kadar.

- Već radimo na razvoju minimalno invazivnih hirurških procedura, a sljedeći korak je razvoj uniportal VATS timektomije, koja omogućava brz oporavak, a zahvat je bezbolan. To su najveći dometi u grudnoj hirurgiji na svijetu - rekao je Kantar.

On očekuje da će ova metoda na UKC-u biti izvedena do kraja godine, te naveo da je to operacija koja se najčešće izvodi kod karcinoma pluća.

- Operacija se radi pod kontrolom video-kamere, a radi se kroz rez od dva do tri centimetra i pacijent već drugi dan može da ide kući. Do sada je prosjek hospitalizacije takvih pacijenata bio oko 10 dana, što će značajno smanjiti troškove liječenja - rekao je Kantar.

On je rekao i da je nabavljena najsavremenija oprema za izvođenje ove operacije, ali i da će u narednom periodu biti omogućena i edukacija ljekara.

Glavna medicinska sestra Torakalne hirurgije UKC-a Srpske Brankica Diljkan rekla je da ova hirurgija sada ima 24 bolesnička kreveta, smještena u sedmokrevetno i petokrevetne sobe, te ima jedno bolesničko kupatilo i tri toaleta, koje dijele sa vaskularnom klinikom.

- U novim sobama ima po dva kreveta, te na dvije sobe ima jedno kupatilo i toalet, tako da ćemo sada imati potpuno druge uslove, koji će nam omogućiti normalan rad i postizanje maksimalnih rezultata - rekla je Diljkan.