latinica  ћирилица
19/07/2018 |  12:30 ⇒ 15:48 | Autor: SRNA

Majkić: BiH u opasnosti da joj se osveti neodgovorna vlast

Migrantska kriza u BiH sve više uzima maha, a BiH nikada nije bila u većoj opasnosti da joj se osveti neodgovorna vlast, koja potpuno nespremna radi posao za koji je izabrana, izjavila je Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić.
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

Majkićeva je naglasila da migrantska kriza prijeti posljedicama koje se teško mogu sagledati, a da se Ministarstvo bezbjednosti BiH, kao ključno u rješavanju ovog problema, pokazalo potpuno nesposobno.

Zbog toga se, tvrdi Majkićeva, građani BiH stalno pitaju šta se može dogoditi i šta ih sve može snaći ako migrantska kriza eskalira.

"Svakodnevne informacije koje dobijamo govore uglavnom o tome čega nema. Znamo da su sredstva za finansiranje ishrane i druge potrebe migranata pri kraju, kao i da se pojavljuju sve veće potrebe za angažovanjem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, a da nisu obezbijeđena ni sredstva za finansiranje onih koji to već rade, na osnovu sporazuma Granične policije i MUP-a Republike Srpske", rekla je Majkićeva.

Ona je dodala i da se ne sprovodi Sporazum o readmisiji između BiH i Srbije, a da se institucije BiH još nisu do kraja organizovale kako bi se migrantska kriza spremno dočekala i protiv toga zemlja adekvatno borila.

Prema njenim riječima, i dalje ne postoji odgovarajuća odluka o uključivanju Ministarstva odbrane, odnosno Oružanih snaga BiH u rješavanje ovog problema, što je potpuno nerazumno.

"Tražiti od MUP-a Srpske da čuva granicu, a zanemariti Oružane snage, koje raspolažu tolikim brojem ljudi, govori o haotičnom stanju i nemogućnosti da Savjet ministara potpuno vlada situacijom", napomenula je Majkićeva.

Majkićeva je rekla da o toj dramatičnosti migrantske krize najbolje govori odnos prema medijima nakon jučerašnje sjednice Savjeta ministara, kada su ministri bukvalno pobjegli od novinara, što, kako je navela, znači da nemaju šta reći i čime umiriti građane.

MUP Srpske juče je saopštio da očekuje da Ministarstvo bezbjednosti BiH ispoštuje obaveze iz nedavno potpisanog Sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji i nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH, u kojem je navedeno da će troškovi angažovanja njihovih policajaca prilikom pružanja pomoći graničarima biti finansirani na način ugovoren zaključkom Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH.

Iz MUP-a Srpske su podsjetili da je taj sporazum potpisan 18. juna sa predstavnicima Granične policije BiH i da je zaključkom Operativnog štaba, ili Koordinacionog tijela za pitanja migracija u BiH, Ministarstvo bezbjednosti BiH zaduženo da snosi troškove smještaja i ishrane pripadnika ovog ministarstva, dok će dnevnice i ostale troškove obezbijediti MUP Srpske.