latinica  ћирилица
19/07/2018 |  11:33 | Autor: SRNA

Dačić: U pregovorima u kojima nema kompromisa, nema ni budućnosti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je povodom posljednje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu da u pregovorima u kojima nema kompromisa nema ni budućnosti.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Ako želimo da idemo na kompromis svi zajedno treba da stvaramo atmosferu za taj kompromis, a ne za maksimalističke ciljeve i zahteve", izjavio je Dačić za televiziju "Pink" i dodao da je ono što su govorili i kako su se ponašali predstavnici Prištine u Briselu "bila predstava za kosovsku javnost".

Prema njegovim riječima, ono što je dobro jeste to da se dijalog odvija.

Komentarišući navode policijskih snaga samoproglašenog Kosova da su im Amerikanci donirali vojna vozila za navodnu borbu protiv organizovanog kriminala, Dačić je rekao da ga ništa ne čudi, imajući u vidu da su oni stari saveznici.

"Prema Rezuluciji 1244 nigde nije predviđeno da Kosovo ima vojsku. Јedine predviđene međunarodne snage su KFOR. Ukoliko se zaista ide u stvaranje vojske, postavlja se pitanje zašto i zbog čega. I to može značiti potencijalno napad na sever Kosova ili neke sredine koje nisu na Kosovu, tako da ovakva vrsta pomoći iz našeg ugla nije prijateljska i podražavajuća kompromisnom rešenju", istakao je Dačić.

Prema njegovim riječima, ključno je da je samoproglašeno Kosovo čedo administracije bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona.

"Međutim, SAD izlaze iz uobičajenog klišea i idu direktno država na državu i u toj situaciji /američki predsednik Donald/ Tramp nema poverenja u NATO i EU, ne veruje sistemima. Međutim, u toj situaciji vidimo da je veoma teško da neko sada razume da će EU da vodi glavnu reč oko nekog pitanja. Neće, ukoliko se ne pitaju SAD", rekao je Dačić.

On je ocijenio da su SAD, Rusija, Kina, Njemačka i Velika Britanija važni igrači, ali ne kolektivno, već bilateralno.

"Brisel ljubomorno drži te pregovore koje su dobili u vreme /bivšeg predsednika Srbije Borisa/ Tadića i /bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka/ Јeremića. Sigurno će na kraju svi morati da daju svoje mišljenje o tome. Nema ničega što može da se ponudi Kosovu ukoliko nema kompromisnog rešenja. Nije Kosovo samo po sebi uradilo to što je uradilo, neko je moćan stajao iza njih. Zato je važno da se to istera do kraja", kaže Dačić.