latinica  ћирилица
18/07/2018 |  19:36 ⇒ 19/07/2018 | 10:24 | Autor: RTRS

Bihać ne odustaje od protesta 26. jula u Sarajevu

Rukovodstvo Bihaća neće odustati od protesta zbog migrantske krize, 26.jula u Sarajevu. Dok ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić pita da li gradonačelnik Bihaća ima pametnijeg posla od dolaska u Sarajevo, Šuhret Fazlić odgovara da nema, jer je migrantska kriza u gradu kojim rukovodi gorući problem.

Pokušaj silovanja, napadi na policaju, upadi u kuće... Bišćanima je došlo do grla. Migranti su okupirali grad. Danas iz Bihaća gradonačelnik Fazlić upućuje pitanje Sarajevu: "Ne znam šta treba da se desi da Ministartvo bezbjednosti uradi ono što zakonom treba da uradi?".

Fazliću je, kaže, dosta obećanja Savjeta ministara i uzaludinih posjeta ministra Dragana Mektića.

- On je rekao prošli put "Hajte da ja dođem u Bihać pa da riješimo problem, pa ako ne riješimo, sljedeći put neka vas dođe 5.000, ići ću i ja sa vama". Došao je u Bihać i ništa nismo riješili, nego sam se samo još uvjerio da oni ne mogu ili neće da se bave tim problemom. Mi u Sarajevo idemo iz očaja - kaže gradonačelnik Bihaća.

Grad Bihać nije u mogućnosti da odredi lokaciju za prihvatni centar.

- Pitam ministra Mektića zašto smo mi ti koji moramo da tražimo lokaciju. Zašto je Bihać taj koji, pored državne, vojne i federalne imovine, sada treba da nađe lokaciju? Oni to onda vješto prebacuju pričom kako Krajišnici opet ne mogu da se dogovore. Pošto se ne mogu dogovoriti, neka trpe - kaže Fazlić.

Dok svakodnevno pedesetak novih migranata pristiže u Bihać, "NE" su im odlučno rekli, odlukom na opštinskom kolegijumu, građani Bosanskog Petrovca. Načelnik Zlatko Huljić kaže da ne mogu prihvatiti migrante.

- Migrante treba da prime zemlje koje su bogatije, jer mi nemamo uslove - kaže Huljić.

Bišćane za uslove prihvata migranata niko ne pita, smatraju građani. Nakon selidbe iz devastiranog Doma penzionera, oko hiljadu ih je smješteno u Đački dom. Crveni krst radi na osposobljavanju adekvatnog smještaja u Domu, a montiraju i dodatne šatore za porodice s djecom.

Dok je sada poznat konačan broj migranata u Đačkom domu, na pitanje gdje su preostale 2.000 migranata, u Crvenom krstu odgovaraju da su to "turisiti" koji imaju novac i iznajmljuju privatni smještaj. Otkuda novac ljudima, koji već dugo putuju, prebacujući se ilegalno iz države u državu?!

- O tome treba da se brinu institucije koje su nadležne da preispitaju ulogu tih ljudi u BiH, Srbiji i svim zemljama kroz koje su prošli. Treba da znaju gdje i zašto idu i koja je njihova uloga u svemu ovome, te da postupe u skladu sa tim - ističe Selam Midžić, sekretar CK Bihać.

Od juče je bar malo odahnula Ružica Dražić, koja živi odmah uz devastirani Dom penzionera, iz kojeg su migranti morali da odu. Djecu pred zgradama u ovom dijelu grada, teško je vidjeti, a i mještani su se, kažu, nagledali svega.

- Smrdi sve, oni u Domu nisu imali ni toalet. Prljavi su, ložili vatru unutra, galamili i po noći i po danu... Često su izbijale tuče između njih i policija je intervenisala. Nismo se osjećali sigurno - priča Dražićeva.

Sigurno se ne osjećaju ni mještani pored graničnog prelaza Izačić. Mještanin Zahid Halilagić kaže da mirnog sna više nema.

I dok se Bišćani u ovom dijelu grada pripremaju da dočekaju budni još jednu noć,Savjet ministara usvojio je Informaciju Ministarstva bezbjednosti povećanom prilivu migranata. Naloženo je provođenje svih prioriteta iz Akcionog plana hitnih mjera. Na narednoj sjednici trebalo bi da bude odlučeno daljnje jačanje granice prema Srbiji i Crnoj Gori, uz povećanje broja policajaca. Od početka godine, u BiH je prijavljeno više od 8.000 nelegalnih migranata, a gotovo 7.500 namjerava da zatarži azil.