latinica  ћирилица
18/07/2018 |  18:42 ⇒ 19/07/2018 | 10:03 | Autor: RTRS

Izbori se bliže, a bh. administracija buja

Izbori se bliže, a bh. administracija buja. Predizborna zapošljavanja odavno ne iznenađuju nikoga, kao ni uhljebljenja brojnih savjetnika ministara u Savjetu ministara, koja uveliko traju.

Da kojim slučajem na bh. nivou u praksi zažive stranačka deklarativna opredjeljenja o evropskim i demokratskim standardima, onda bi u izbornoj godini bilo zapošljavano samo tamo gdje je to zaista neophodno. Međutim, u BiH, konkursi, i javni i interni, ubrzano se raspisuju, a zapošljavanje postaje predizborni plijen za institucije vlasti.

- Vrlo je čudno kako se uvijek iskaže potreba za određenim radnim mjestima, često vrlo atraktivnim i dobro plaćenim, baš u izbornim godinama kada zapošljavanja uopšte ne bi trebalo biti, osim na prioritetnim radnim mjestima - kaže Ivica Ćavar, Centri civilnih inicijativa.

Pripreme za predizborna zapošljavanja, dodaje Ćavar, obavljaju se tokom cijelog mandata, a realizuju u drugoj polovini ili baš u izbornoj godini, što je političkim strankama najprofitabilnije.

Na sajtu Agencije za državnu službu BiH trenutno je otvoreno sedam konkursa, 30 ih je u postupku, 40-ak završeno u prvoj polovini godine. Među njima i oni ministarstva inostranih poslova, bezbjednosti, spoljne trgovine, na čijem su čelu kadrovi iz Republike Srpske.

I Igor Crnadak i Mirko Šarović u izjavama za Srnu odbacili su navode o stranačim zapošljavanjima i uhljebljenjima.

Međutim, Dušanka Majkić iz SNSD ističe da je vidljivo da se pred kraj mandata vodi bespoštedna borba, kako bi se što veći broj savjetnika ministara uveo u stalni radni odnos u bh. institucijama.

- Ovdje ponovo dolazi do izražaja najveće angažovanje ministra Mirka Šarovića koji je propisno uhljebio nekoliko bivših savjetnika. Tako je, na primjer, Dragan Šojić imenovan za direktora u Službi za zajedničke poslove, a Savo Krunić i Mira Mihajlović za šefove odsjeka u Šarovićevom kabinetu - ističe Majkićeva.

Lista savjetnika koji naprasno postaju direktori, šefovi ili pomoćnici ministara mnogo je duža. Aleksandar Golijanin iz Ministarstva inostranih poslova imenovan je za direktora Agencije za nadzor nad tržištem, nekadašnji savjetnik iz ministarstva civilnih poslova Nebojša Švraka je v.d. direktora Fonda za povratak.

Majkićeva je uvjerena da će se ovakvo zapošljavanje nastaviti, bez obzira na to što se povećava dozvoljeni nivo i što se za svaku poziciju treba tražiti odobrenje Savjeta ministara. Očigledno je, ističe, da na ovom planu nema problema među koalicionim partnerima na nivou BiH.