latinica  ћирилица
18/07/2018 |  18:39 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

"Proizvodnja u RiTE Gacko mora ostati stabilna"

Zbog lošeg Zakona o javnim nabavkama BiH, u Rudniku i Termoelektrani Gacko trpe štetu. Proizvodnja ne smije biti ugrožena, zaključeno je na sastanku ministra Petra Đokića i Uprave. Na rukovodstvu je da obezbijedi nesmetan rad, a na predstavnicima Srpske u Sarajevu - da zakon mijenjaju.

Zbog odluka Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, koja je onemogućila postupak javne nabavke za radove na otkrivci u rudniku, rad rudnika i termolektrane Gacko može biti doveden u pitanje. Ovo preduzeće je, protiv Kancelarije za žalbe, pokrenulo i upravni spor.

- Ukoliko se ne pokrenu radovi na otkrivci, proizvodnja će biti obustavljena. Za sada imamo uglja za isvjestan period i uz pomoć Vlade mislim da ćemo naći rješenje - kaže Miodrag Šešlija, direktor RiTE Gacko.

Zaključeno je da Zakon o javnim nabavkama BiH ne štiti javni interes i da mora biti ozbiljno "pretresen", kako bi bila donesena bolja i praktična rješenja. Neophodno je i ubrzati rad sudova, koji mjesecima rješavuju sporove, što takođe otežava rad preduzeća.

- Imamo zakon koji ne štiti javni interes i zbog kojeg su mnoga preduzeća, uključujući i RiTE Gacko, oštećena - smatra Petar Đokić, ministar privrede, energetike i rudarstva Srpske.

Termoelektrana Gacko ima još jedan problem. Prošle godine nije planiran kapitalni remont, koji je trebalo da bude urađen ove. Zato postoji određeni rizik, ali se očekuje da će redovni remont nedoknaditi dio propuštenog, a postrojenje stabilno raditi.

- Ocijenili smo da će termoelektrana do kraja ove godine stabilno raditi, a nadamo se da će se to nastaviti i u 2019. godini - rekao je Đokić.

Redovni godišnji remont postrojenja termoelektrane planiran je za početak avgusta, a kapitalni remont naredne godine.