latinica  ћирилица
18/07/2018 |  16:16 ⇒ 19:11 | Autor: SRNA

Požari širom Švedske, zatražena pomoć EU (VIDEO)

Stokholm je zatražio hitnu pomoć EU u borbi protiv desetina požara širom Švedske, koji su izbili usljed toplotnog talasa u nordijskom području, saopšteno je iz švedske Civilne službe za vanredne situacije.
Požari u Švedskoj - Foto: Screenshot
Požari u ŠvedskojFoto: Screenshot

U saopštenju se navodi da su Švedskoj poslata dva vatrogasna aviona iz Italije kako bi pomogli u ugroženim područjima u centralnom dijelu zemlje, dok je Norveška poslala šest helikoptera.

Švedske vlasti su saopštile da je aktivno 37 požara i pozvale na evakuaciju lokalno stanovništvo koje živi u blizini područja zahvaćenih vatrom u okruzima Јevleborg, Јemtland i Dalarna.

Šef vatrogasnog odjeljenja Civilne službe za vanredne situacije Brita Ramberg izjavila je za novinsku agenciju TT da je požar u Јamtlandu najveći i da se najbrže širi, prenio je AFP.

Vlasti navode da je vatra zahvatila površinu od 2.500 hektara i širi se brzinom od deset metara u minutu.

Za sada nema izvještaja o žrtvama.

Iz Civilne službe za vanredne situacije saopšteno je da je služba tražila još aviona od Mehanizma EU za civilnu zaštitu, usljed nedostatka kapaciteta i ljudstva.

Meteorolozi su u prethodnih nekoliko dana upozoravali na ekstremno visoku temperaturu u Švedskoj, uz napomenu da nije uobičajeno da toplotni talas traje toliko.

Rekordna temperatura iznad 33 stepena Celzijusova prijavljena je u gradu Upsala, sjeverno od Stokholma, a u ostatku zemlje prijavljena je temperatura iznad 30 stepeni Celzijusovih.

U susjednoj Norveškoj požari su prošle sedmice izbili na stotinu lokacija na jugu zemlje, od kojih je neke izazvao udar groma.