latinica  ћирилица
17/07/2018 |  16:57 ⇒ 18/07/2018 | 10:17 | Autor: RTRS

Gradske vlasti Bihaća donijele odluku - 26. jula zbog migranata organizuju protest u Sarajevu!

Vlasti u Unsko-sanskom kantonu su izgleda izgubili strpljenje kada je riječ o migrantima. Samo u Bihaću ih je trenutno oko tri hiljade, zbog čega su vlasti odlučile da 26. jula održe proteste u Sarajevu.

Oko 700 migranata boravi u bivšem Đačkom domu, dok su danas, na zahtjev Gradske uprave strani državljani iseljeni iz zgrade nekadašnjeg Doma penzionera. Stanje iz dana u dan postaje sve teže.

Јusuf iz Pakistana je u Bihaću više od mjesec dana. U BiH je sa bratom stigao iz Obrenovca. Bez pasoša i novca, nerado staju pred kameru.

"Želim ići, a ne ostati ovdje. Situacija je veoma teška", kaže Јusuf.

Bivši Đački dom u Bihaću, lokacija je predviđena za migrante. Bez odobrenja nadležnih zauzeli su i prostor devastiranog Doma penzionera.

U Domu penzionera u Bihaću do jutros je boravilo oko 300 migranata, kojima je naloženo da do 15.00 časova moraju napustiti ovu lokaciju. Oni su se uputili prema Đačkom domu.

"Sve aktivnosti koje su se jutros vodile jesu u dogovoru i CK i Međunarodnom organizacijom za migracije. Isto tako i Odjel za strance u razgovoru sa migrantima je odlučio da će dobrovoljno napustiti Dom penzionera", istakla je Snežana Galić, portparolka MUP-a USK. 

Nakon ovoga, Dom penzinera biće konzervisan, kažu u Crvenom krstu. Porodice sa djecom pokušaće da izmjeste na drugu lokaciju.

"Stvara se jedna velika masa migranata u Bihaću. To je mali grad. Imamo ih dosta smještenih po privatnim kućama, što dovoljno otežava i problem sigurnosti građana i svih nas koji radimo sa migrantima", navodi Selim Hodžić, sekretar CK Bihać. 

Kako nezvanično saznajemo, među masom ljudi bez dokumenata, kriju se mnogi. Netrpeljivost je velika i među samim migrantima, Alžircima i Marokancima. Incidenti postaju realnost, a govori se već o formiranju grupa, koje dolaze u sukob sa zakonom. Dio migranata bježeći rutom "spasa" bježe i od policije u svojoj zemlji, jer su počinili krivična djela.

Međutim, ko ulazi i izlazi iz BiH –-tačnih podataka nema! Ogorčenje ne kriju u Gradskoj upravi Bihaća. Poručuju da ovdje izostaje intervencija bh. institucija i rješavanje bezbjednosnog problema. 

"Od prvog sastanka koji smo imali u Sarajevu početkom prošlog mjeseca sa Savjetom ministara i svim drugim nivoima vlasti, pa nakon još dvije posjete Dragana Mektića Bihaću, na terenu nije promijenjeno apsolutno ništa", navodi Edin Moranković, šef Kabineta gradonačelnika Bihaća. 

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da će se BiH suprotstaviti svakom pokušaju smještanja migranata na njenom prostoru, jer to nije izdržljivo ekonomski, a ni politički, jer bi, smatra Ivanić, proizvelo veliku nestabilnost. Dok političari smatraju jedno, građani Bihaća poručuju: "Došlo je do grla".

"Provaljuju kuće. Komšija je morao zakovati kuću, sve je demolirano. Јuče napadaju policiju. Napali su i ženu pred pekarom. Ima svakakvih. Tamo ima ljudi sklonih nasilničkom ponašanju. Nije nam baš drago da prave probleme", komentarišu zabrinuto građani Bihaća.

Dok se Bihać bori sa "najezdom" migranata, opština Bosanski Petrovac odbacila je namjeru premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Roščića da u ovoj opštini, na lokaciji Medeno Polje, bude uređeno prihvatilište za smještaj migranata. Dok zvanično Sarajevo zatvara oči pred problemom, migrantska kriza u BiH, prema svemu sudeći, dobija sasvim novu dimenziju.