latinica  ћирилица
16/07/2018 |  14:56 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

Fazlić: Sutra izmještanje migranata iz Doma penzionera

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je Srni da bi sutra trebalo da budu izmješteni migranti koji se nalaze u Domu penzionera u ovom gradu.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

"Da li će to biti sutra, da li će biti nađen neki prostor, ne znam. Trebalo bi navodno biti, rekao je Fazlić.

On je za sutra najavio i sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj će biti razgovarano i o ranijem zaključku Vijeća o održavanju protesta u Sarajevu s ciljem pronalaženja rješenja za migrantsku krizu na području Bihaća.

"To je zaključak Gradskog vijeća čija je realizacija bila odgođena u nadi da neće biti potrebe za odlaskom u Sarajevo", rekao je danas Fazlić.

On je naveo da je prošle sedmice imao sastanke u vezi sa migrantskom krizom na području Bihaća sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom, specijalnim predstavnikom i šefom Delegacije EU Larsom Gunarom Vigemarkom te komandantom Eufora generalom Martinom Dorferom.

"Prošle sedmice na brojne adrese poslao sam dopis da je građanima Bihaća ugrožena bezbjednost i da u skladu sa svojim nadležnostima svi treba da preduzmu nešto", dodao je Fazlić.

Prema njegovim riječima, situacija na području Bihaća iz dana u dan je sve gora zbog sve većeg broja migranata.

"Bojimo se šta kad dođe zima, kad dođu hladniji dani, šta može biti. Postaju nervozni i oni i mi", upozorio je Fazlić.

Navodeći da je, prema podacima MUP-a Unsko-sanskog kantona od prije dvije sedmice, na području ovog grada bilo više od tri hiljade migranata, Fazlić je rekao da nema svježije podatke o njihovom broju.

Gradonačelnik Bihaća smatra da je za rješenje migrantske krize potrebno samo da Ministarstvo bezbjednosti BiH sprovodi zakone o strancima i azilu, koji propisuju kako se postupa sa tim ljudima.

"Čekati da oni uđu ovdje, pa na neki način izađu iz BiH i uđu u Hrvatsku, a svakim danom ih je sve više, za nas je neprihvatljivo", zaključio je Fazlić, koji nije želio da komentariše najnovije incidente u Bihaću u kojima su učestvovali migranti.

Na sastanku premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Roščića i gradonačelnika i načelnika Kantona u petak, 13. jula je zaključeno da se migranti iz Doma penzionera sutra izmjeste na lokalitet Đačkog doma i da Dom penzionera bude zapečaćen.