latinica  ћирилица
16/07/2018 |  14:37 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

Pronađeno 13 migranata u Brezovom Polju

Pripadnici policije Brčko distrikta priveli su protekle noći 13 ilegalnih migranata iz Pakistana, potvrđeno je iz policije.
Brčko policija - Foto: RTRS
Brčko policijaFoto: RTRS

Migranti su nekoliko minuta poslije ponoći pronađeni na putu Brčko-Bijeljina, u mjestu Brezovo Polje.

Portparol policije Brčko distrikta Halid Emkić rekao je da je nad privedenim migrantima izvršena kriminalistička obrada, nakon čega su predati Službi za poslove sa strancima BiH u Brčkom.

"O ovom događaju je obaviješteno i Tužilaštvo BiH koje će vršiti provjere u svojoj oblasti, a migranti su jutros bili i u Terenskom centru Službe za poslove sa strancima BiH u Brčkom, gdje je sa njima obavljen informativni razgovor", rekao je Emkić.

Šef Terenskog centra Službe za poslove sa strancima u Brčkom Јovan Stojičić rekao je da je prema dobijenim informacijama ova grupa migranata "najvjerovatnije došla iz Srbije, odnosno iz pravca Bijeljine, te da je ostalo nepoznato kako su prešli granicu".

"Ovo je najveća grupa migranata otkrivena na ovom prostoru, od kada su pojačane radnje na otkrivanju ilegalnih migranata na ovom prostoru", rekao je Stojičić.

On je dodao da je od početka godine u Brčkom pronađeno 69 ilegalnih stranih državljana, a da je među njima bilo i šest maloljetnika.

"Do sada je 27 migranata reklo da imaju namjeru da traže azil na prostoru BiH, pa su im izdate potvrde o ovoj namjeri sa upustvom da se jave u Azilantski centar u mjestu Delijaš u sarajevskoj opštini Trnovo", rekao je Stojičić.

On je dodao da su ti migranti bili porijeklom iz Avganistana, Pakistana, Libije, Sirije, Bangladeša, Irana i Iraka.