latinica  ћирилица
14/07/2018 |  11:44 ⇒ 16:54 | Autor: SRNA

Košarac: Srebrenica čeka tri godine obećana sredstva, Zvizdić i Šarović - ćute

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da puna dva mjeseca čeka odgovor predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića i njegovog zamjenika Mirka Šarovića na poslaničko pitanje - kada će Savjet ministara ispuniti obećanje iz 2015. i opštini Srebrenica uplatiti dva miliona KM pomoći za realizaciju infrastrukturnih projekata.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"Pitanje sam postavio 16. aprila i odgovor čekam dva mjeseca. Opština Srebrenica, uprkos brojnim urgencijama, obećana sredstva čeka tri godine, a Zvizdić i Šarović ćute. Sada sam više nego siguran da Zvizdić neće da uplati ta sredstva jer je načelnik opštine 2016. godine postao Srbin Mladen Grujičić, dok Šarović, kao i obično, ćuti i odobrava Zvizdićeve odluke", rekao je Košarac Srni.

On je dodao da je ovih dana imao namjeru da Zvizdiću i Šaroviću pošalje novu pismenu urgenciju, ali da je odustao nakon svega što se u posljednjih nekoliko dana dešavalo na konferenciji "16 plus jedan" u Sofiji i na investicionoj konferenciji u Londonu.

"Nema svrhe pisati Zvizdiću, koji je u London otišao sa tri projekta iz Federacije BiH i nijednim iz Republike Srpske, i Šaroviću, koji je, kao najbolji Bakirov ministar, i to prećutao. Nema koristi pisati Zvizdiću, koji je u Sofiji pokušao da spriječi predstavnike Republike Srpske da potpišu ugovore za projekte za koje su po Ustavu nadležni, i Šaroviću, kojeg nije sramota da kaže da nije ni znao da su predstavnici Republike Srpske prisutni i da treba da potpišu te ugovore", pojasnio je Košarac.

On je upozorio da Republika Srpska pune tri i po godine nema svoje predstavnike u Savjetu ministara, zbog čega je, kako je rekao, pretrpjela značajnu ekonomsku, ali i političku štetu.

"Mirko Šarović i drugi ministri iz takozvanog Saveza za promjene u Sarajevu ne predstavljaju one koji su ih birali. Oni predstavljaju i brane stavove SDA i Bakira Izetbegovića", naglasio je Košarac.

On je ocijenio da Zvizdićevo odbijanje da uplati dva miliona KM opštini Srebrenica predstavlja ključni dokaz da vrh SDA nije za suživot Srba i Bošnjaka u toj opštini.

"Projekte rekonstrukcije tri regionalna puta, koji su trebali da budu finansirani od tog novca, podržali su i srpski i bošnjački predstavnici u opštini Srebrenica. Zvizdiću i vrhu SDA, očito, nije stalo do boljeg života svih u toj opštini, već do političkih predstava koje tamo prave svakog 11. jula, zajedno sa podlim i pokvarenim predstavnicima međunarodne zajednice koji ih na to podstiču", poručio je Košarac.

On je podsjetio na činjenicu da je Vlada Republike Srpske u protekle tri godine u razvoj Srebrenice, kroz različite vrste projekata, uložila više od 40 miliona KM, dok je Vlada Srbije ispunila sva svoja obećanja i opštini Srebrenica uplatila šest miliona evra.

"Ta ulaganja korisno su utrošena i bitno su popravila život svih građana Srebrenice. To je konkretna pomoć i toga će se građani Srebrenice uvijek sjećati. A Zvizdića i Šarovića, kao i najlošiji Savjet ministara u dejtonskoj BiH, sigurno će brzo zaboraviti", zaključio je Košarac.