latinica  ћирилица
14/07/2018 |  11:08 ⇒ 11:43 | Autor: RTRS

Zavičajno udruženje Gostovićana organizuje tradicionalni zbor (FOTO)

Zavičajno udruženje Gostovićana organizovaće u nedjelju tradicionalni zbor povodom Petrovdana u Gostoviću kod Crkve Svetog Oca Nikole - Čardak.
Zavičajno druženje - poziv - Foto: ilustracija
Zavičajno druženje - pozivFoto: ilustracija

Zavičajno udruženje Gostovićana, kao organizacija od javnog interesa u svom djelokrugu rada je, između ostalog, zaduženo i za njegovanje tradicije kulturnog i istorijskog nasljeđa u Gostoviću, odnosno mjestu življenja prije posljednjeg rata, saopšteno je iz ovog Udruženja.

Udruženje je jedina organizacija koja se brine o održavanju imovine bivših stanovnika Gostovića, centralnoj crkvi i ostalim sadržajima koji predstavljaju etničko blago ranijih stanovnika Gostovića.

Svake godine u prvu nedjelju po Petrovdanu organizuje se zbor koji posjeti veliki broj ljudi iz raznih krajeva. Nedavno je završen projekat izgradnje nadstrešnice kod hrama Svetog Nikole u Čardaku, gdje se zbor i održava pa će se ovom prilikom i osvještati. Zbor će uveličati i prisustvo njegovog visokog preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog, gospodina Hrizostoma, kao i načelnika opština Zavidovići, Modriča, Šamac i Vukosavlje.

Mitropolit Hrizostom (Foto: RTRS)

 Program tradicionalnog zbora koji će se održati 15.7.2018. godine:

09:30 - Doček njegovog visokog preosveštenstva, gospodina Hrizostoma, mitropolita dabrobosanskog;

10:30 - Sveta arhijerejska liturgija;

- Licitacija barjaka i ikona te ophod oko crkve;

- Dodjela zahvalnica priložnicima crkve;

- Zabavni program.