latinica  ћирилица
14/07/2018 |  10:42 ⇒ 13:51 | Autor: RTRS

Građani Semberije i Podrinja zabrinuti zbog migrantske krize

Informacija Policijske uprave Bijeljina u kojoj se navodi da je od 1. do 11. jula pronađeno 106 migranata koji su na teritoriju Republike Srpske ilegalno ušli iz susjednih zemalja, ozbiljno je zabrinula građane Semberije.

Migranti svakodnevno ulaze i na području Podrinja. Granični pojas uz Bijeljinu, Zvornik i Bratunac postaje sve veći problem kako Graničnoj policiji tako i mještanima ovih pograničnih gradova i opština.

U mjestu Tabanci nedaleko od Zvornika svakodnevno prolaze migranti. Na pitanje odakle i kako dolaze, mještani odmahuju rukama i ne žele pred kamere. Ana Rikanović jedna je od rijetkih koja je pristala da govori i priznala da se plaši.

Prolazili su mi kroz baštu, Nije ni to bitno. Samo kažem da se plašim da budem u bašti, To su sve mladi ljudi, nema starih", rekla je Rikanović

"Ako ih hoće Njemačka, neka ih avion vozi iz Turske ili Sirije, pa neka ih ini tamo prime ako hoće. Hoće na zapadm pa neka idu avionom, Pitam se koliko će ih ostati u BiH", istakao je Nedeljko Novaković iz sela Tršić.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović tvrdi da grad nema smještajne kapacitete za prihvat migranata i da je riječ o problemu koji treba hitno rješavati.

"Svaki dan preplivavaju. Malo, malo, pa Civilna zaštita treba da ih prevlači. Čamac im se navuče na sred Drine, mijenjao se i vodostaj. Onda, ovi iz Srbije što ih prevlače pobjegnu nazad, a oni ostanu tu. Problem je ozbiljan". naglasio je Stevanović.

Migranti iz Pakistana, Sirije i Avganistana nedavno su se prošetali Bijeljinom. U Јanji je pronađena grupa od 29 migranata i predata Kancelariji za strance. Mještani Јanje ili ne žele da komentarišu ili kažu da nisu ništa vidjeli

Predsjednik Mjesne zajednice Јanja Azem Aletović priznaje da svakodnevno dolaze u Јanju.

"Policija za sada dobro odrađuje svoj posao. Prikuplja ih. Svakodnevno se pojavljuju ovdje manje ili veće grupe migranata, ali eto svakodnevno ih prevoze dalje prema Bijeljini i prema migracionim centrima", kaže Aletović.

Na udaru ilegalnih migranata nalazi se i opština Bratunac. Nije tajna da se suočavamo sa krupnim problemom koji treba država da riješi, kategoričan je načelnik opštine Nedeljko Mlađenović.

"Drina je granica. Znamo da je u ljetnom periodu i manja i toplija i pogodna za kupanje, Već smo imali jedan smrtni slučaj topljenja jednog migranta gdje je nađen na području opštine Bratunac. Mi imamo negdje oko 65 kilometara granice sa Srbijom, koja je, moramo iskreni biti, uvijek pogodna za prelazak, posebno po ovakvom vremenu", kaže Mlađenović. 

Ako se nastavi sa pojačanim prilivom ilegalnih migranata u BiH, civilizacijske razlike i jezičke barijere samo su dio problema sa kojim će se BiH prije ili poslije suočiti. Stručnjaci kažu da prijeti opasnost od pojave novih bolesti i da ćemo to osjetiti tek za nekoliko godina. Da li iko vodi računa o tome, pitanje je na koje odgovor moraju dati državne institucije.