latinica  ћирилица
14/07/2018 |  09:19 ⇒ 21:56 | Autor: SRNA

Počinje festival "Boljšoj"

Šesti festival klasične muzike "Boljšoj" svečano će biti otvoren danas na Mećavniku, a u revijalnom dijelu manifestacije nastupiće baletski prvak Konstantin Kostjukov, violinisti Nemanja Radulović, Јulijan Rahlin i Roman Simović, te Vlatko Stefanovski trio.
Mećavnik: Boljšoj teatar (ARHIV) - Foto: SRNA
Mećavnik: Boljšoj teatar (ARHIV)Foto: SRNA

Festival "Boljšoj" otvoriće umjetnički direktor manifestacije Emir Kusturica i član Upravnog odbora kompanije "Gaspromnjeft" Aleksandar Dibalj, nakon čega će nastupiti Kostjukov, u pratnji kolega iz Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu - prvaka Јovice Begojeva i solista Miloša Marijana i Tatjane Tatić.

Nakon ceremonije otvaranja, koncert će održati violinista Nemanja Radulović sa svojim ansamblom "Dabl sens".

Na festivalu, koji će trajati do utorka, 17. jula, mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičiće se za zlatnu, srebrnu i bronzanu "Matrjošku" u dvije starosne kategorije - od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina.

O najboljima odlučuje žiri koji čine dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dražan Kosorić, u svojstvu predsjednika, te ruski pijanista Јurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Festival "Boljšoj", osim takmičarskog dijela, čini i bogat revijalni program. Јutarnji časovi rezervisani su za projekcije kultnih ruskih filmskih ostvarenja, a svake večeri pod vedrim nebom, svoja virtuozna umijeća predstaviće svjetske zvijezde klasične muzičke scene.

Na završnoj festivalskoj večeri nastupiće violinisti Јulijan Rahlin i Roman Simović sa sekstetom oformljenim specijalno za festival "Boljšoj" koji čine Roman Simović, Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Đorđević.

Vlatko Stefanovski trio održaće koncert na zatvaranju Festivala.

Cilj Festivala "Boljšoj", koji od osnivanja podržava ruska kompanija „"Gaspromnjeft"“, jeste promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.