latinica  ћирилица
14/07/2018 |  08:39 | Autor: SRNA

Đurić: Priština nervozna jer se stvari ne odvijaju po njenoj volji

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da je nervoza Prištine razumljiva, jer se stvari poslije jako dugo vremena ne odvijaju po volji tamošnje separatističke političke elite.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

On je rekao da se tu ne radi samo o demonstracijama sile i prijetnjama silom, već da su se u kratkom periodu desila dva slučaja ranjavanja srpskih mladića, što se nije desilo nekoliko godina, jer je Priština imala interes i volju da se takve stvari ne događaju.

"Ovo je pokazatelj da oni gube tlo pod nogama, ali problem je što su žrtve tog političkog tektonskog pokreta u Prištini naša deca", rekao je Đurić za "Blic".

Na pitanje da li se strahuje da bi vojska samoproglašenog Kosova mogla da bude formirana, Đurić ponavlja da je Srbija protiv formiranja nove vojske na svojoj teritoriji, kao i da je to stav i Srpske liste i većine Srba na Kosmetu.

"Zastrašeni ili potkupljeni pojedinci srpske nacionalnosti ne treba da daju alibi onima koji žele da realizuju taj projekat", rekao je Đurić.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Đurić je rekao da Beograd od njega očekuje kompromis koji bi svima omogućio da žive i razvijaju se u miru, ali da to ne zavisi samo od Beograda.

Komentarišuši mogućnost da se u dijalog uključe predsjednici Rusije i Amerike, Đurić je rekao da nijedan međunarodni problem koji polarizuje svjetsku javnost ne može da se riješi bez saglasnosti ključnih aktera, kao i da dijalog Beograda i Prištine ulazi u fazu kada će otvorena pitanja u svijetu morati da se rješavaju dogovorom.