latinica  ћирилица
13/07/2018 |  17:41 ⇒ 17:42 | Autor: SRNA

Održan treći sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje konstatiovao je danas u Briselu napredak BiH u procesu evropskih integracija nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU u februaru 2016. godine, kao i napredak u provođenju Zaključaka Savjeta iz septembra 2016. godine kojima se Evropska komisija poziva da dostavi mišljenje o osnovanosti zahtjeva koji je podnijela BiH.
Brisel (Foto:.phone-travel.com) -
Brisel (Foto:.phone-travel.com)

Iz Savjeta ministara je saopšteno da su na današnjem sastanku zvaničnici EU i BiH razmotrili napredak u ključnim političkim, ekonomskim i pravnim kriterijima te provođenje reformske agende.

Sastanku na kojem je ponovljena evropska perspektiva BiH kao jedinstvene i suverene zemlje prisustvovali su predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministar spoljnih poslova Igor Crnadak.

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje pozdravilo je uspostavljanje mehanizma koordinacije o pitanjima u vezi sa EU i izradu i predaju odgovora na Upitnik Evropske komisije kao ključne aktivnosti u procesu integracije u EU.

Istaknuto je da je u proteklom periodu usvojen i niz strategija, čime su pokazani kredibilitet i jasna opredijeljenost svih institucija BiH da evropske integracije ostaju osnovni cilj zemlje.

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje pozdravio je inicijativu BiH za rješavanje pitanja borbe protiv terorizma i nastavak aktivnosti u sprečavanju i borbi protiv radikalizacije, kao i skidanje sa "sive liste" FATF-a u sklopu borbe protiv finansiranja terorizma.

Kada je riječ o situaciji sa migrantima, na današnjem sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje ponovljena je važnost pojačane saradnje sa EU i susjednim zemljama u pitanjima upravljanja granicama i poboljšanja saradnje između bezbjednosnih agencija u BiH.

Strateško opredjeljenje za nastavak integracije BiH u EU je potvrđeno i u Strategiji spoljne politike BiH za period 2018-2023. godine koju je usvojilo Predsjedništvo BiH.

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje pozvao je i na kontinuirano usklađivanje s deklaracijama EU i odlukama Savjeta u vezi s spoljnom i bezbjednosnom politikom.

Zvizdić se u obraćanju osvrnuo na posvećenost BiH ispunjavanju obaveza iz preporuka za prioritetna područja koja su obuhvaćena politikom proširenja, a to su vladavina prava, reforma javne uprave, ljudska prava i temeljne slobode, borba protiv korupcije, borba protiv organizovaog kriminala i terorizma, kao i ekonomsko upravljanje i konkurentnost.

Govoreći o aktuelnoj migrantskoj situaciji, Zvizdić je rekao da se intenzivno radi na podizanju kapaciteta za upravljanje migracijama, a naročito u dijelu koji se bavi radom s ranjivim grupama. U tom smislu, BiH radi na uspostavljanju mehanizma za vraćanje ilegalnih migranata u skladu sa standardima i politikama EU.

On je rekao i da raduje činjenica da BiH učestvuje u mehanizmima i programima saradnje sa institucijama i agencijama Evropske unije, kao što je program sa Fronteksom u cilju jačanja saradnje i partnerskih odnosa radi iznalaženja zajedničkih odgovora na ovo pitanje koje je istinski globalnog karaktera, i kao takvo zahtijeva tijesnu i koordiniranu saradnju.

"Za BiH je od vitalnog značaja da prije kraja mandata ovog sastava Evropske komisije, u duhu teme proširenja i ohrabrujućih poruka i signala koje dobijamo iz EU, obezbijedimo narednu etapu u procesu evropskih integracija", rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Savejta ministara je ukazao da postoji podrška građana BiH s obzirom da više od 75 odsto ispitanih na cijeloj teritoriji zemlje želi članstvo u EU.