latinica  ћирилица
13/07/2018 |  16:32 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

U primarnu zdravstvenu zaštitu u Srpskoj za 12 godina uloženo je 47 miliona KM

U primarnu zdravstvenu zaštitu za 12 godina uloženo je 47 miliona maraka, rekao je resorni ministar Dragan Bogdanić, predstavljajući rezultate i publikaciju višegodišnjeg projekta jačanja zdravstvenog sektora.

Dijelom finansiran iz kreditnih sredstava Svjetske banke i Razvojne banke Savjeta Evrope, a dijelom iz učešća ministarstva i lokalnih zajednica, projekat je obuhvatio cijelu Republika Srpsku – izgrađeno je i rekonstruisano 113 objekata primarne zdravstvene zaštite.

Izgrađena su 34 nova objekta. Sanirano i rekonstruisano još 79. U ove svrhe, u prvoj fazi projekta izdvojeno je 26 miliona maraka, u drugoj 21 milion. Time je dvanaestogodišnji projekat jačanja primarne zdravstvene zaštite zaokružen.

Iz sredstava, koja su preostala po završetku projekta, oko 500.000 maraka, uloženo je u nabavku pet sanitetskih vozila za domove zdravlja u Rudom, Han Pijesku, Šekovićima, Prnjavoru i Čelincu.

"Obuhvaćeno je 47 domova zdravlja, od toga u 51 opštini i negde smo oko 313 ambulanti porodične medicine rekonstruisali i opremili. Sve te ambulante smo opremili na isti način. Naš cilj jeste da primarnu zdravstvenu zaštitu približimo svakom stanovniku u Republici Srpskoj i da on bude jednako pravovremeno i jednako dostupan i kvalitetan. Sve ovo je pratila i edukacija kadrova", navodi Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Vlada Srpske je u proteklih 12 godina u zdravstveni sektor uložila oko 720 miliona maraka, a više od 100 miliona je u pripremi, kaže ministar. Izgrađene su bolnice u Bijeljini i Nevesinju, radovi u Istočnom Sarajevu idu dobrim tempom, raspisani su tenderi za izgradnju bolnice u Doboju i nabavku opreme za fočansku bolnicu, a uz pomoć Vlade Srbije biće rekonstruisana i dograđena bolnica u Zvorniku.

U naredna dva mjeseca hirurgija u Banjaluci biće preseljena na Paprikovac, čime će UKC biti kompletan. To, kaže Bogdanić, predstavlja najvredniji poduhvat u zdravstvu u proteklih 50 godina.

"UKC nikad nije bio završen, ni kompletiran. Evo danas smo uspejli i da rekonstruišemo Centralni medicinski blok, da izradimo ta tzv. južno i sjeverno krilo i stvorili smo uslove da nastavimo sa adaptacijom i rekonstrukcijom ginekologije, pedijatrije i infektivne klinike, tako da će UKC u naredne dvije, tri godine biti potpuno zaokružen", kaže Bogdanić.

Svi ovi projekti dokaz su da je prikupljanje sredstava u budžetu znatno veće, te da su stvoreni uslovi da se na taj način finansiraju projekti u zdravstvu, navodi Bogdanić.

Doprinosi Fondu zdravstva uplaćuju se redovno, a ulaganjima iz budžetskih sredstava dodatno se jača zdravstveni sektor, zaključio je ministar.