latinica  ћирилица
13/07/2018 |  16:23 ⇒ 16:23 | Autor: SRNA

RAK BiH: Јavna rasprava za nacrte dva pravila o naknadama za dozvole

Savjet Regulatorne agencije za komunikacije danas je usvojio pravilo kojim se propisuje način korištenja radio-frekvencijskog opsega 1452-1492 megaherca za dodatnu vezu prema korisniku u mobilnim ili fiksnim komunikacionim mrežama u BiH na tehnološki neutralnoj osnovi.
RAK BiH - Foto: RTRS
RAK BiHFoto: RTRS

Na javne konsultacije u trajanju od 45 dana upućeni su nacrti dva pravila o naknadama za dozvole RAK-a.

Na javne konsultacije biće upućeno novo pravilo kojim se propisuje obaveza, iznos, način plaćanja i obračun naknada za dozvole u radio-komunikacijama, emitovanju i telekomunikacijama u BiH, i određuju izuzeci od plaćanja ovih naknada, kao i postupanje Agencije u slučaju njihovog neplaćanja, a koje je RAK donio radi otklanjanja brojnih problema koji su nastali u praksi.

Drugo pravilo odnosi se na pružanje usluga upravljanja elektronskim komunikacionim mrežama u digitalnoj zemaljskoj radio-difuziji i njime se reguliše postupak dodjele dozvole za operatora multipleksa, vrste i uslovi pružanja usluga, upravljanje multipleksom u zemaljskoj radio-difuziji, te odnos operatora multipleksa i pružaoca audio-vizuelnih usluga, kao i medijskih usluga radija i krajnjih korisnika.

Savjet RAK-a prihvatio je informaciju o nacrtu izvještaja o finansijskoj reviziji Agencije za 2017. godinu, informaciju o analizi maloprodajnog tržišta distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija i informaciju o analizi tržišta terminacije poziva u javne telefonske mreže na fiksnoj lokaciji, veleprodajni nivo.

U drugostepenom postupku Savjet je razmatrao žalbe protiv prvostepenih rješenja RAK-a, saopšteno je iz ove agencije.