latinica  ћирилица
13/07/2018 |  16:17 ⇒ 14/07/2018 | 11:45 | Autor: RTRS

Hoće li NSRS formirati anketni odbor o ubistvima Kneževića, Mauzera i Markovića?

Nakon slučaja "Dragičević", Narodna skupština Republike Srpske najvjerovatnije će se suočiti i sa zahtjevom da se formira anketni odbor u slučajevima neriješenih ubistava policijskih i vojnih komandanata Srpske. To će od njih tražiti veterani boračkih udruženja Srpske koji zahtijevaju odgovore na pitanje – dokle se došlo sa istragama u predmetima Srđana Kneževića, Ljubiše Savića Mauzera i Željka Markovića.

"Na ulazu zgrade u kojoj stanuje za sada nepoznati izvršioci lišili su života Srđana Kneževića, zamjenika načelnika Centra javne bezbjednosti Sarajevo", arhivski snimci.

Sedmi avgust 1998. Dvije decenije kasnije – priča o ubistvu Belog vuka i dalje je bez epiloga. Kao i u slučaju ubistva Ljubiše Savića Mauzera 2000. Iako je u zatvoru Đorđe Ždrale, slučaj do kraja nije rasvijetljen, a naručioci su ostali nepoznati. Naručioci i izvršioci do danas su nepoznati i u slučaju Željka Markovića načelnika CЈB-a Istočno Sarajevo ubijenog 2002. godine.

Video pogledajte i na našem Јutjub kanalu:

"Tražimo pokretanje anketnog odbora, koji će da traži od tužilaštva zašto za ovih 19 godina ništa nisu makli sa mrtve tačke, gdje su ti predmeti? Trebao bi neko da odgovara za to", kaže Novica Kapurin, sekretar Udruženja boraca "Beli vukovi" Pale.

Ne damo da se zaboravi na ove ljude, poručuju veterani.

"Јer ima i novih momenata na određena ubistva koje ćemo mi saopštiti, pribavili smo i pribavljamo još, tražićemo formiranje odbora da nam se donesu predmeti, postupajući tužuioci, koji su na tim predmetima šta su uradili, jer svima je poznato krivično djelo, ubistvo ne zastarijeva", navodi Petar Cvjetinović, predsjednik Udruženja veterana Garda "Panteri" Bijeljina.

Zahtjev veterana još nije stigao u skupštinu. Međutim, u javnosti se već mogu čuti različite ocjene poslanika – neki smatraju da se parlament Srpske po zakonu i Ustavu ne može baviti slučajevima u njenoj nadležnosti i da se traži od policije i tužilašava da ubistva rasvijetle.

Drugi su pak za formiranje odbora ako će to pokrenuti rad nadležnih. Ali da bi bilo bolje da se sačeka da prođu izbori.

"Sada u ovom periodu rada su dva do tri mjeseca pred izbore, bojim se da bi ta dobra namjera Anketnog odbora bila ispolitizirana. Aktuelizovanje Anketnog odbora sada kada je NSRS u ljetnoj pauzi, ili kada je mjesec dana ostalo samo poslije rada skupštine, u izbornoj kampanji se poklapa. Sumnjičav sam da bi to bila dobra namjera i da bi se postigla svrha", rekao je Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ništa sporno, da izborna kampanja, a toga su svi svjesni, ne traje već odavno. A i sam rad Anketnog odbora u slučaju "Dragičević" pratile su ocjene o politizaciji.

"Predizborna kampanja traje već godinu dana i sve se u Srpskoj nažalost politizovalo. Ne znam zašto bi na ta tri komandanta trebalo da se slome kola. Ne znam samo da li ovaj ili sljedeći saziv Narodne skupštine, ali ja sam svakako za", navodi Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Stevandić ističe da nakon što je napravljen presedan, Skupština nema pravo nikome da zabrani da pokrene ovakve inicijative i smatra da bi trebalo jednu sjednicu posvetiti upravo svim neriješenim slučajevima.

Kako god se stvari dalje razvijale sa inicijativom Belih vukova i Garde "Panteri", jedno je jasno – već odavno je bilo vrijeme da se stavi tačka na bolne stranice Srpske, odnosno da se oni koji su naručili i izvršili ubistva Kneževića, Mauzera, Markovića privedu pred lice pravde.