latinica  ћирилица
13/07/2018 |  15:58 ⇒ 20:15 | Autor: SRNA

Prijedor- Ključeve stanova dobilo 50 porodica

Porodice izbjeglih i raseljenih lica u Prijedoru, njih 50, dobile su danas ključeve stanova u zgradi izgrađenoj u okviru projekta Regionalnog stambenog programa u BiH, vrijednog oko 2,5 miliona KM.

Ministar za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš izjavio je novinarima da je ovo prva stambena zgrada koja je završena iz Regionalnog stambenog programa, od 284 koliko će se ukupno graditi u Reublici Srpskoj.

"Ovakve stambene zgrade grade se u devet opština i gradova u Republici Srpskoj, a možemo najaviti da će u Prijedoru uskoro početi izgradnja još jedne zgrade sa 32 stana", izjavio je Čordaš.

On je dodao da se ovom zgradom u Prijedoru rješava stambeno pitanje jednog broja korisnika alternativnog smještaja i socijalno najugroženije kategorije, kao i dio izbjeglica iz Hrvatske.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je novinarima da je radosna jer ovaj projekat donosi trajna rješenja za porodice koje su već više od 22 godine trajno raseljene.

"Veoma je bitno da će porodice koje će biti smještene u ovu zgradu biti tretirane po modelu socijalnog stanovanja i da će ubuduće dijeliti sudbinu svih onih koji će na ovakav način rješavati stambeno pitanje, što znači da će lokalne vlasti pomoći u daljem održivom stanovanju u ovim zgradama", navela je Semiha Borovac.

Ona je dodala da je ovo integrativini i razvojni projekat za BiH, koja je do sada iz Fonda Razvojne banke Savjeta Evrope povukla 73 odsto sredstava, odnosno 146 miliona KM za šest potprojekata, uz doprinos vlasti u BiH od 22 miliona KM.

Šef Odjeljenja za društveni razvoj i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH Đanluka Vanini istakao je da je ovo dio projekta u koji je EU, kao najveći donator, uložila 49 miliona evra, a što se odnosi na raseljena lica koja su morala da napuste svoje domove.

"Rekonstruisali smo 30.000 domova, a cilj nam je isto tako integracija, odnosno reintegracija ljudi koji su morali da napuste svoje domove", rekao je Vanini.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković zahvalio je EU i svim zemljama donatorima ovog velikog projekta koji pomaže lokalnoj zajednici u rješavanju stambenog pitanja izbjeglica i raseljenih lica.

Radove na objektu koji je projektovao Zavod za izgradnju grada Prijedora izveo je konzorcijum "Prijedorputeva" i "MB Modula" iz Prijedora. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi oko 2,5 miliona KM.

Iz Fonda Regionalnog stambenog zbrinjvanja finansirani su troškovi izgradnje i nadzora u iznosu od oko dva miliona KM.

Grad Prijedor obezbijedio je vlastito učešće od oko 20 odsto ukupne vrijednosti projekta, a koje se sastoji od ustupanja građevinski uređenog zemljišta, izdavanja potrebne dokumentacije, uključujući i građevinsku dozvolu, plaćanja projektovanja zgrade i revizije projekta, kao i priključaka na vodovodnu, kanalizacionu i električnu mrežu, te izgradnju posebne trafo-stanice.