latinica  ћирилица
13/07/2018 |  15:30 ⇒ 14/07/2018 | 08:29 | Autor: RTRS

Dodik donio ukaze o proglašenju zakona za povećanje plata

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik donio je danas ukaze o proglašenju zakona kojima su se stvorili uslovi za isplatu uvećanih plata zaposlenih u Republici Srpskoj.
Milorad Dodik (Foto: Sputnjik) -
Milorad Dodik (Foto: Sputnjik)

Povećanje plate odnosi se na zaposlene u prosvjeti, zdravstvu, policiji, pravosuđu i drugim organima uprave.

Takođe, predsjednik Republike Srpske donio je i Ukaz o proglašenju zakona kojim je umanjen porez na upotrebu, držanje i nošenje dobara, a čije umanjenje se odnosi na sve građane koji posjeduju legalno lično naoružanje, pripadnike lovačkih udruženja i mnoge druge.

Ovim ukazima je završena formalna procedura, kojom su uvećana lična primanja s jedne, te umanjena poreska opterećenja za građane Republike Srpske sa druge strane, a što je omogućeno povećanjem javnih prihoda i stabilnim finansijskim okvirom budžeta Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 4. jula set zakona čije izmjene i dopune rezultuju povećanjem plata svih zaposlenih u Republici Srpskoj.

Usvojeni su zakoni o izmjenama i dopunama zakona o radu i o porezu na dohodak, zakoni o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, u oblasti prosvjete i kulture, u javnim službama Srpske, u institucijama pravosuđa, u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske, te Zakon o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Srpskoj.