latinica  ћирилица
13/07/2018 |  15:01 | Autor: SRNA

Vulin: Orićeve prijetnje zabrinjavajuće, ali očekivane

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je veoma zabrinut zbog izjave bivšeg ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića da će biti novog rata, ali da je to nešto što se moglo očekivati od neosuđenog ratnog zločinca.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

- Ne možete očekivati od Orića da govori o miru, kada nije kažnjen za zločine koje je počinio u ratu i koji smatra da samo treba da završi sa etničkim čišćenjem i ubijanjem Srba, sve ono što je radio i za šta nije kažnjen. Od njega se to moglo i očekivati i to nije nešto što nas iznenađuje - rekao je Vulin za Tanjug.

On je istakao da ga veoma brine što međunarodna zajednica o tome ćuti.

- Niko iz međunarodne zajednice ne koristi svoja ovlašćenja, koja inače rado koriste za mnogo manje stvari. Niko ne govori da u BiH ne smije da bude rata i da taj čovjek mora već jednom da bude kažnjen za sve što je radio. To me veoma brine - naglasio je Vulin.

Prema njegovim riječima, Srbija i Vojska Srbije uradiće sve da BiH i cijeli region budu mirni i stabilni.

- Nama je na prvom mjestu stalo do toga da se Republika Srpska, gdje Srbi žive, razvija, da živi u miru, ali naravno i svi ostali. Mi ćemo učiniti sve što je do nas da ovaj region bude miran i stabilan, ali bez pomoći i podrške međunarodne zajednice, koja će morati da obuzda i kazni ovakve ratne zločince koji pozivaju na nove ratove, nisam siguran kako je to moguće - poručio je Vulin.

Ratni komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić zaprijetio je novim ratom, učestvujući kao specijalni gost na promociji knjige "Život prije i poslije Srebrenice", autora Esnefe Smajlović Muhić.

- Meni kada su pričali mislio sam da rata više nikad neće biti, ali sljedeći rat će se desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali. To vam ja kažem. Što kaže Matija Bećković, njihov, srpski akademik, "ćeraćemo se još". Svega će biti osim toga da se nećemo ćerati - poručio je Orić sa govornice Zeničanima okupljenim u prostorijama Islamskog pedagoškog fakuleta.