latinica  ћирилица
13/07/2018 |  14:37 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

Vuleta: Netačne tvrdnje Komarice

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Drago Vuleta izjavio je za Srnu da su u Republici Srpskoj Hrvati na prvom mjestu kad je riječ o pomoći povratnicima u obnovi i rekonstrukciji stambenih i drugih objekata, te održivom povratku.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Komentarišući tvrdnje banjalučkog biskupa Franje Komarice da se ne izvršava Aneks 7 Dejtonskog sporazuma kada je riječ o katolicima, Vuleta je naglasio da ti navodi apsolutno nisu tačni, te da isti napadi biskupa traju od 2002. godine.

- Tvrdnje biskupa nisu tačne i sa njima se ne slaže ni resorni ministar Davor Čordaš. Kad je riječ o imovini Hrvata sve je vraćeno davnih dana, maksimalno se ulaže u obnovu i rekonstrukcija stambenih, kulturnih i vjerskih objekata, a ogromna je i pomoć u održivom povratku svih onih koji su željeli da se vrate - istakao je Vuleta.

On je dodao da bi bio srećan da se na isti način ulaže u povratak Srba u Federaciju BiH, da se njima toliko pomaže za zadovoljavanje kulturnih, vjerskih i pogotovo egzistencijalnih potreba, kao što je to slučaj sa Hrvatima u Republici Srpskoj.

- Tu je razumijevanje od svih struktura na nivou Republike Srpske, prvenstveno u oblasti bezbjednosti koja je zagarantovana. Ovo govorim sa profesionalnog aspekta jer sam dugo u toj problematici. Od 2003. godine Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica ima ministra iz reda druga dva naroda, tako da se Komarica ni najmanje ne može žaliti na Republiku Srpsku - naveo je Vuleta za Srnu.

Banjalučki biskup Franjo Komarica rekao je danas u Banjaluci da se ne može zaključiti Aneks 7 Dejtonskog sporazuma, jer povratak izbjeglih i raseljenih nije završen.

- Ne možemo ne uočavati činjenicu da se, kada je riječ o katolicima, ne izvršava Aneks 7. Čini se da prijeti opasnost da se on zatvori, što bi bilo pogubno. Istina je da je ovdje učinjena velika nepravda prema jednom narodu i katoličkoj crkvi, koje jedva da ima u polovini ove zemlje - rekao je Komarica na Biskupskoj konferenciji BiH.