latinica  ћирилица
13/07/2018 |  12:48 ⇒ 15:31 | Autor: SRNA

Srebrenica- Odata počast ubijenim kod bivših logora za Srbe

Delegacija Udruženja građana Istočna alternativa Republike Srpske položila je cvijeće i prislužila svijeće za pokoj duša mučenih i svirepo ubijanih Srba u bivšoj policijskoj stanici i zgradi Osnovnog suda u Srebrenici, koje su u posljednjem ratu bile logori za Srbe.
Srebrenica: Pomen stradalim Srbima - Foto: SRNA
Srebrenica: Pomen stradalim SrbimaFoto: SRNA

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je novinarima da već osmu godinu obilježavaju stradanje Srba u srebreničkim logorima od 1992. do 1995. godine, a da su se najstrašniji zločini događali u ove dvije zgrade.

- U početku smo imali opstrukcije od lokalne vlasti, ali mi ne odustajemo i svake godine 13. jula odamo počast, prislužimo svijeće za pokoj duša srpskih mučenika umorenih u ovim kazamatima i položimo cvijeće kod ovih objekata - istakao je Pavlović.

On je rekao da su u ovim zgradama mučeni i raznim torturama podvrgavani srpski civili koji su na početku rata ostali u Srebrenici lojalni muslimanskoj vlasti i od kojih niko nije preživio, kao i zarobljeni Srbi u toku rata.

Istakao je da je na srebreničkom području bilo dvadeset logora za Srbe u kojima je zvjerski mučeno i ubijeno više desetina Srba, a da još niko nije odgovarao za te zločine.

- Mi ta mjesta želimo da obilježimo. Očekujemo odobrenje da postavimo spomen-ploču na zgradu Osnovnog suda - rekao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, niko od Srba koji su 1992. godine ostali u Srebrenici nije preživio, a od više desetina zarobljenih i ubijenih 15 nije pronađeno ni 23 godine nakon završetka rata. Naveo je primjer da je u Srebrenici uhvaćen mještanin Mirko Marković, da je zlostavljan u logoru i odveden u selo Gnionu gdje je zaklan i spaljen i nikada nisu pronađeni njegovi posmrtni ostaci, niti je ko odgovarao za to zlodjelo.

On je ocijenio kao apsurdno da u je u sudskoj zgradi i kancelarija Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, koje nije podiglo ni jednu optužnicu protiv počinilaca zločina nad Srbima i zatražio da se preispita rad te kancelarije i podigne optužnica protiv tužilaca zbog opstrukcije u traženju istine i odgovornosti počinilaca zločina nad Srbima.

- Šta tužioci ovdje rade i da li je njihov posao samo da zastrašuju i optužuju Srbe ili da se zaista dođe do pune istine za koju se mi zalažemo - upitao je Pavlović.

Govoreći o opstrukciji pravosuđa BiH da procesuira počinioce zločina nad Srbima, Pavlović je poručio da će ovo udruženje istrajati u traženju pravde za sve i do kraja se boriti da zločinci odgovaraju, a posebno ratni komandant tzv. Armije BiH u Srebrenici Naser Orić, koji je komandovao i učestvovao u ubistvima oko 3.000 Srba, a sudilo mu se sramno za samo tri srpske žrtve, za što je žalbeni postupak u toku.

Pavlović je pojasnio da je Udruženje odlučilo da 13. jula oda počast mučenim i ubijenim Srbima u srebreničkim logorima i polože cvijeće, jer je tog datuma 1992. godine grupa živih zarobljenih Srba iz Zalazja i ostalih sela dovedena ovdje i od tada im se gubi svaki trag.

On je poručio da u BiH neće biti mira, zajedničkog života i pomirenja dok se ne procesuiraju zločini počinjeni nad pripadnicima svih naroda.

- Mi priznajemo sve žrtve, a sve dok i drugi, prije svega muslimani, odnosno Bošnjaci, ne prihvate istinu da su i Srbi stradali i počinioci zločina nad pripadnicima srpskog naroda ne budu odgovarali, ne može biti mira i oproštaja i zajedničkog života - rekao je Pavlović.

Izrazio je očekivanje da će se i druga udruženja i opštinska vlast u Srebrenici narednih godina uključiti da se dostojanstveno oda počast i obilježe mjesta stradanja srpskog naroda.

- Sramota je da se zaborave ove žrtve i da im se ne oda počast, jer to su mučenici koji su doživjeli najmonstroznije torture, mučenja i brutalo ubijeni o čemu treba govoriti i opominjati da se slični zločini ne bi ponovili - zaključio je Pavlović.