latinica  ћирилица
12/07/2018 |  16:32 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Više od pet miliona KM za programe zapošljavanja novih radnika

Više od pet miliona maraka suficita Zavoda za zapošljavanje biće uloženo u programe zapošljavanja novih radnika. To će omogućiti izmjena Akcionog plana za 2018. godinu, koju je usvojila Vlada Republike Srpske. Plan je da na ovaj način bude zaposleno dodatnih 970 lica po različitim projektima.

Oko 5.100.000 maraka suficita Zavoda za zapošljavanje biće uloženo u više projekata podrške zapošljavanja i samozapošljavanja boračkih kategorija, ciljnih kategorija u privredi i pripravnika.

Na taj način Srpska bi trebalo da dobije dodatnih 970 novozaposlenih. Ovo će omogućiti izmjena Odluke o Akcionom planu zapošljavanja za ovu godinu, koju je usvojila Vlada.

Ovo su programi od kojih će Republika Srpska imati višestruku korist, smatra premijerka Željka Cvijanović.

"Mislim da su ovo dobri programi. Mi smo godišnje stavljali oko 15 – 16 miliona na raspolaganje, i to se Srpskoj vraća višestruko kroz povećanje broja zaposlenih", istakla je Cvijanovićeva.

S obzirom na uslove poslovanja, finansijski podsticaj dobro dođe, smatra poslovna zajednica. U Privrednoj komori insistiraju na više sredstava u realnom sektoru.

"Ono na čemu insistiramo jeste da podsticaji budu tokom cijele godine, a ne samo kad su rokovi", kaže Vladimir Blagojević iz Privredne komore Republike Srpske.

U Uniji udruženja poslodavaca, mišljenja su da bi projekte zapošljavanja trebalo još unaprijediti, kako bi bila izbjegnuta bilo kakva malverzacija sa sredstvima, koja se dobiju od Vlade.

Po njima programe samozapošljavanja treba zamijeniti drugim projektima.

"Mi smo za zamjenu za taj projekat dogovorili regresno vraćanje poreza i doprinosa", naglašava Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca.

Izmjenom Odluke o usvajanju Akcionog plana zapošljavanja u Srpskoj za 2018. godinu obezbijeđeno je više od 21 milion 770 hiljada maraka.