latinica  ћирилица
12/07/2018 |  13:26 | Autor: SRNA

Tramp: Dogovoreno povećanje ulaganja u vojsku

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da je na samitu NATO-a u Briselu postignut dogovor o povećanju ulaganja u vojsku.
Donald Tramp (Foto: https://twitter.com) -
Donald Tramp (Foto: https://twitter.com)

On je u obraćanju poslije dvodnevnog samita rekao da su se saveznici obavezali da će u odbranu ulagati više od dva procenta godišnjeg domaćeg bruto proizvoda, prenio je Bi-Bi-Si.

Tramp je rekao da vjeruje u NATO i da "trenutno nije neophodno" da se razmatra napuštanje ove organizacije.

"Danas smo postigli ogroman napredak. Bilo je impresivno vidjeti takav nivo motivacije u toj prostoriji", rekao je američki predsjednik.

On je dodao da je rekao svima da će biti "veoma nezadovoljan" ukoliko ostali ne ispune svoje obaveze, ali da se na kraju sve dobro završilo iako je na momente bilo "pomalo žestoko", prenio je Rojters.

Zvaničnici koji su prisustvovali sastanku izjavili su da je Tramp šokirao prisutne kada je prekršio diplomatski protokol i obratio se njemačkom kancelaru Angeli Merkel njenim ličnim imenom, i rekao: "Angela, moraš da uradiš nešto s tim u vezi."

Tramp je izjavio u obraćanju novinarima da bi izdvajanje četiri odsto domaćeg proizvoda bio pravi iznos.

Merkelova rekla je u odvojenom obraćanju da su svi učesnici sastanka pokazali jasnu posvećenost Alijansi.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je na konferenciji za novinare da je ton u raspravi na sastavku bio mnogo prijatniji od onoga što se može pročitati na "Tviteru".

On je dodao da nije siguran da bi povećanje ulaganja u odbranu sa dva na četiri procenta bila dobra ideja, ali je napomenuo da će Francuska do 2024. godine ispuniti obavezu da u vojsku godišnje ulaže dva odsto domaćeg proizvoda.