latinica  ћирилица
11/07/2018 |  22:38 ⇒ 22:44 | Autor: RTRS

Hrvatska drugi finalista!

Hrvatska je drugi finalista Svjetskog prvenstva u Rusiji. Hrvatska - Engleska 2:1 poslije 120 minuta rovovske borbe.
Svjetsko prvenstvo u fudbalu Rusija 2018. -
Svjetsko prvenstvo u fudbalu Rusija 2018.

I treći put produžeci bili su srećni za “vatrene”, ali ovaj put nisu bili potrebni jedanaesterci da bi došli do svog najvećeg uspjeha u istoriji, nadmašivši tako i generaciju iz Francuske koja je stala u polufinalu 1998. godine.

Hrvatska će u borbi za trofej “boginje Nike” u nedjelju od 18 časova u sudar sa Francuskom koja je dan ranije bila bolja od Belgije (1:0), dok će Englezi u borbu za bronzu sa Belgijom.

Meč je sjajno počeo za Engleze, jer već u petom minutu bilo je 1:0. Kiranu Tripijes savršeno je izveo slobodan udarac sa 20 metara, prebacio živi zid i pogodio gornji desni ugao gola nemoćnog Subašića.

Do kraja poluvremena Hrvatska je pokušala da dođe do svoje prepoznatljive pas igre, ali Englezi su bili strpljivi, taktički odlično potkovani, pa je nervoza kod “vatrenih” bila sve više prisutna što je rezultiralo i sa nekoliko javnih opomena, a brzi kontranapadi sve više su im pravili probleme u odbrani, a Lingard je u 36. minutu propustio veliku priliku da matira Subašića po drugi put.

U drugom poluvremenu dosta mirna igra, a onda u 68. minutu gol Hrvatske gotovo iz ničega. Vrsaljko je uputi centaršut, a Perišić se najbolje snalazi i postiže pogodak za 1:1. Zbunjenost Engleza mogao je da kazni isti igrač samo četiri minuta kasnije, ali stativa je bila saveznik golmana Pikforda.

U prvom produžetku po jedna velika prilika na obje strane, Mandžukić je imao sjajnu priliku, ali Pikford brani, dok na drugoj strani Vrsaljko spašava gol Subašiću izbacivši loptu sa gol linije.

Trenutak odluke dogodio se na početku drugog produžetka, Mandžukić pogađa sa 7-8 metara za veliko slavlje Hrvatske koja je tako postala najveća senzacija na Mundijalu. Hoće li otići do samog kraja, vidjećemo u nedjelju.