latinica  ћирилица
11/07/2018 |  21:37 ⇒ 21:50 | Autor: SRNA

Vladika Kirilo: Njegoš je naš Mojsije, a Tesla naš Ilija

Episkop dioklijski i izabrani buenosajreski i južnocentralno-američki Kirilo rekao je večeras u Podgorici da svaka nauka koja se istinski bavi proučavanjem prirode mora biti bogolika, te da se tako kroz Nikolu Teslu u nauci dogodio praznik preobraženja.
Podgorica: SPC - Kirilo - Foto: SRNA
Podgorica: SPC - KiriloFoto: SRNA

"Tesla je pokazao i da je razum ljudski bogolik i da je svjetlost. On je i zasijao tom svjetlošću kojom je obasjao čitav svijet. Zaista veličanstveno, iako je to stvorena svjetlost, ali je ipak slika te nestvarne svjetlosti kojom je zasijao na Gori preobraženja preobraženi Gospod", rekao je vladika Kirilo na večeri posvećenoj Tesli, održanoj u kripti hrama Hristovog Vaskresenja.

Episkop Kirilo rekao je da kad god razmišlja o Nikoli Tesli "ne može, a da ne pomisli na Njegoša Lovćenskog Tajnovidca".

"Јa ih nekako sagledavam zajedno. Čini mi se da je Njegoš naš Mojsije, a Nikola Tesla naš Ilija", naglasio je vladika Kirilo.

On je objasnio da je Njegoš, kao veliki pjesnik, vladar i episkop, "postavio, formulisao i definisao zakon našega bića".

"Njegoš je taj kamen i temelj na koji se biće našeg naroda oslanja, a Nikola Tesla je gromovnik Ilija, koji je oznamenovao i pokazao svijetu da se ljudskom razumu, koji se projavljuje kroz pozitivne nauke, koje govore o prirodi i samim tim o Bogu, dogodio praznik preobraženja", rekao je vladika Kirilo.

O Tesli su govorili i elektroinženjer Žarko Leković, pjesnik Tripko Draganić i istoričar Boško Bogetić.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su etno pojac Danica Crnogorčević, gitarista Miloš Pavićević i guslar Matija Šćekić.

Veče posvećeno genijalnom srpskom naučniku održano je u sklopu obilježavanja svjetskog dana Nikole Tesle, koji je umro siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živjeli.

Nikola Tesla rođen 10. jula 1856. u Lici, od oca pravoslavnog sveštenika Milutina i majke Georgine-Đuke, a umro 7. januara 1943. u hotelskoj sobi u Njujorku u SAD.