latinica  ћирилица
11/07/2018 |  16:36 ⇒ 12/07/2018 | 08:30 | Autor: RTRS

Kojić: Deklaracija o ratnim zločinima i nestalim licima štetna po Srbe

Deklaracija o ratnim zločinima i nestalim licima, koju je juče na Samitu u Londonu potpisao predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, štetna je po Srbe i nema ničega što bi išlo u prilog srpskom narodu, posebno zbog činjenice da iza toga stoje Britanci, smatra direktor Republičkog centra za istraživanje rata Milorad Kojić.

Kojić tvrdi da pojedini dijelovi dokumenata otvaraju mogućnost da srpski narod bude sankcionisan, a istorija predstavljena lažno, zbog čega je Centar dao negativno mišljenje o Deklaraciji.

"Centar je dao negativno mišljenje i na dio koji se odnosi na provokativnu upotrebu simbola, zbog toga što nije precizno propisan, jer, prema tekstu Deklaracije, ukoliko se neki od konstitutivnih naroda izjasni da je bilo koji simbol provokativan, njegovo korištenje bi predstavljalo kršenje tog akta i povlačilo sankciju. To bi otvorilo mogućnost da se obilježavanje značajnih datuma za srpski narod, gdje koristimo simbole VRS, smatra vrijeđanjem drugog naroda. Svi mi koji bismo to uradili, bili bismo sankcionisani", istakao je Milorad Kojić.