latinica  ћирилица
11/07/2018 |  12:16 | Autor: SRNA

Lukić: Pravosudne institucije treba da rade samostalno

Pravosudne institucije u BiH, uključujući Visoki sudski i tužilački savjet, treba da rade samostalno, ocijenio je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić, komentarišući angažovanje u Tužilaštvu BiH višeg savjetnika za pravosuđe u Ambasadi SAD u Sarajevu.
Radomir Lukić                                              (Foto:pelelive.com) -
Radomir Lukić (Foto:pelelive.com)

"Bilo je i ranije savjetnika koji su, značajno odlučujući, uticali na rad VSTS-a i Tužilaštva BiH. Ne vidim nikakvu potrebu da se to radi, tim prije što sada dolazi savjetnik iz drugačijeg pravnog sistema od ovoga koji važi u kontinentalnoj Evropi", rekao je Lukić Srni.

On je naglasio da ne može da prihvati takav način rada VSTS-a i Tužilaštva BiH.

"To ne mogu da prihvatim s obzirom na to da VSTS, Tužilaštvo BiH, pa i sve pravosudne institucije u okviru zajedničkih institucija BiH, imaju svoje mjesto koje je prenaglašeno i trebalo bi da samostalno rade svoj posao, jer za to imaju veoma dobar budžet", naglasio je Lukić.

Visoki sudski i tužilački savjet odobrio je juče zahtjev za angažman u Tužilaštvu BiH višeg savjetnika za pravosuđe Ambasade SAD u Sarajevu, čiji će opis poslova detaljno biti određen protokolom, koji će naknadno biti potpisan sa Tužilaštvom i odobren od Savjeta.