latinica  ћирилица
11/07/2018 |  11:49 | Autor: SRNA

Linta: Apsurdan spisak Subašićeve

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je apsurdan spisak sa 22.000 imena pripadnika Vojske Republike Srpske koji je predsjednik Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić predala njemačkom tužiocu.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta u saopštenju navodi da je cilj tog spiska da se opravdavaju lažne teze koje zastupaju dio međunarodne zajednice i bošnjački političari da su "Srbi bili agresori i zločinci, a bošnjaci žrtve".

On podsjeća da pravosuđe BiH ne kažnjava brojne zločine nad Srbima koji su se dogodili u Sarajevu, Bosanskoj Posavini, srednjem Podrinju, srednjoj Bosni, te poručuje da je sa takvim pristupom nemoguće govoriti o bilo kakvom pomirenju između Srba i Bošnjaka.

Linta napominje da su međunarodni eksperti dokazali da u Srebrenici nije bilo nikakvog genocida, te "da je to bio jedan od brojnih zločina koji su se dešavali na prostoru bivše Јugoslavije".

On je dodao da se zaboravlja i ignoriše "surova činjenica da su tokom 1992. i 1995. godine snage Nasera Oriće spalile i uništile skoro 200 srpskih sela i zaseoka, te da je pobijeno više od 3.500 Srba".

Munira Subašić predala je njemačkom tužiocu spisak sa imenima 22.000 pripadnika Vojske Republike Srpske i od njega zatražila da oni koji su trenutno u Njemačkoj budu privedeni i procesuirani u toj zemlji.