latinica  ћирилица
11/07/2018 |  10:58 | Autor: SRNA

Nacrt statuta zajednice srpskih opština nije dostavljen Prištini

Upravljački tim za uspostavljanje zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji saopštio je da nije istina da je nacrt statuta zajednice dostavljen Vladi samoproglašenog Kosova.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

Upravljački tim poslove na izradi nacrta statuta obavlja u skladu sa mandatom koji mu je povjeren briselskim dogovorima i radni tekst će predstaviti u Briselu, kako je i predviđeno, prvo odborima za sprovođenje briselskih dogovora Beograda i Prištine, a zatim i u dijalogu na visokom nivou, precizirano je u saopštenju.

"Vladi u Prištini prosleđen je samo izveštaj o dosadašnjem radu Upravljačkog tima, a ona je, posredstvom Ministarstva administracije lokalne samouprave, redovno informisana o dinamici aktivnosti ovog tima", navodi se u saopštenju.

Iz Upravljačkog tima navode da su do sada razgovarali sa nizom strukovnih ekspertskih grupa, predstavnicima lokalnih samouprava, te resornih ministarstava i da, kao stručno tijelo sa jasno definisanim mandatom i ovlaštenjima, smatraju da je svaki pokušaj politizacije njihovih aktivnosti kontraproduktivan i da šteti procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Upravljački tim podsjeća da se u svom radu oslanja na rezultate briselskog dijaloga i Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, o čemu je na jučerašnjem sastanku obaviještena i delegacija Misije OEBS-a.

Upravljački tim za izradu statuta zajednice srpskih opština, koji čine četvoro Srba, reaktivirao je prije tri mjeseca premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj sa zadatkom, kako je tada rekao, da uradi nacrt satuta usklađen sa tumačenjem kosovskog Ustavnog suda.

Iz njegovog kabineta je prije petnaestak dana saopšteno da je nacrt statuta zajednice srpskih opština, koji je dostavio Upravljački tim, vraćen na doradu jer je napisan ćirilicom.