latinica  ћирилица
10/07/2018 |  18:23 ⇒ 21:59 | Autor: RTRS

UO UIO BiH nije donio odluku o izvršenju presude Suda BiH u korist Srpske

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje nije donio odluku o izvršenju presude Suda BiH u korist Srpske, kojom je Uprava dužna da isplati 15 miliona KM i zatezne kamate, zbog raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu. Pošto Federacija nije pristajala na dogovor, počelo je izvršenje, povlačenjem sredstava sa računa banaka. I na tu sudsku odluku oglušilo se nekoliko banaka u Federaciji, ali i Centralna banka BiH.

Sa računa u bankama u Srpskoj do sada je skinuto oko četiri i po miliona maraka – informacija je predstavljena članovima Upravnog odbora. Јedni su bili za to da se o izvršenju presude uopšte ne raspravlja i da se poštuje sudska odluka. Uprava je imala drugi prijedlog.

"Da se ova sredstva vrate i da se radi isplata iz prihoda koji se prikupljaju, a koji se namjenski dijele entitetima i Brčko distriktu, nažalost ni za jednu od ovih odluka nije bio dovoljan broj glasova", Vjekoslav Bevanda, predsjednik UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Nepostizanje dogovora mjesecima ranije, koji je kočila Federacija BiH, dok je dug Srpskoj narastao na oko 28 miliona KM, primorala je Pravobranilaštvo Srpske da sredstva za koja je zakinuta Republika Srpska prinudno traži.

Međutim, nekoliko banaka u Federaciji, ali i Centralna banka BiH oglušuju se o naloge Suda BiH.

"Obrazloženja tih banaka, kao i posljednji akt koji smo dobili od strane Suda, a koji je uputio guverner Centralne banke da se radi o tome da, po njihovom obrazloženju, se na navedenom računu ne mogu provoditi rješenja o izvršenju", kaže Slađana Kosmajac, zamjenik pravobranioca Republike Srpske.

Upravo te navode, u žalbi Sudu BiH, isticala je Uprava za indirektno oporezivanje.

"Gdje je sud odbio te žalbene navode da se radi o sredstvima jedinstvenog računa trezora BiH, i navodeći da dužnik ničim nije dokazao da su u pitanju sredstva sa kojih se ne može sprovesti izvršenje, dakle radi se o neosnovanim navodima i na taj način se protivpravno zadržava započeta isplata predmetnog potraživanja", ističe Kosmajac.

Iz Centralne banke još čekamo obećani odgovor, na pitanje zašto ne postupa po pravosnažnom rješenju suda. A Srpska - na novac koji joj pripada.