latinica  ћирилица
10/07/2018 |  16:22 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

U prijedorskoj Toplani u toku ljetni remont

U prijedorskoj Toplani u toku je ljetni remont. Uskoro će početi i ugradnja kalorimetara na sekundarnoj mreži u toplovodnim stanicama. Iz uprave ističu da će za narednu sezonu biti obezbijeđene dovoljne količine drvne sječke, kao i da se cijena grijanja neće mijenjati.

Prelazak na drvnu biomasu za prijedorsku Toplanu pokazao se kao pun pogodak, ističu iz ove ustanove.

Pored niže cijene za nabavku ovog energenta, to je u sezoni omogućilo i grijanje tokom 24 časa, pa su i žalbe građana na kvalitet grijanja svedene na minimum.

Kako bi se kvalitet grijanja održao i u narednoj sezoni, u Toplani je u toku remont toplovoda i toplotnih postrojenja. Veći dio poslova već je završen.

"Konkretno postrojenje stare kotlovnice na mazut, kompletno je remontovana, remont se vrši i na novom postrojenju na bio masu, takođe, veći dio radova na distributivnoj mreži, prije svega mislim na Rudniču ulicu jer je tamo bio veći zahvat", rekao je Zoran Knežević, direktor AD "Toplana" Prijedor.

U narednom periodu počeće i sa ugradnjom kalorimetara na sekundarnoj mreži u vrelovodnim stanicama, a u toku je nabavka drvne sječke.

"Oko 6.000 tona otprilike je već obezbijeđeno i nalazi se na lageru Toplane, što bi trebalo biti dovoljno za četvrtinu godišnjih potreba. Očekujemo da do kraja grejne sezone ta količina bide između 50 i 60 odsto", ističe Knežević.

Јedno je sigurno – poskupljenja grijanja u narednoj sezoni neće biti.

Međutim, u Toplani se aktivno radi na refinansiranju postojećih obaveza, jer uprkos procentu naplate od 92 odsto, korisnici usluga ovom preduzeću i dalje duguju oko sedam miliona KM.