latinica  ћирилица
10/07/2018 |  10:04 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Zlatna medalja "Banjalučankama" u Јužnoafričkoj Republici (FOTO)

Učestvujući kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na najvećem i najznačajnijem svjetskom horskom takmičenju - Svjetskoj horskoj Olimpijadi, koja se od 4. do 14. jula održava u gradu Cvane u Јužnoafričkoj Republici, ženski kamerni hor "Banjalučanke" pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta, Mladena Matovića, osvojio je zlatnu medalju u kategoriji tradicionalne muzike a kapela, u okviru najvišeg ranga takmičenja - Championship Competition.
"Banjalučanke" u Јužnoafričkoj Republici - Foto: RTRS
"Banjalučanke" u Јužnoafričkoj RepubliciFoto: RTRS

U organizaciji Svjetske horske asocijacije "Interkultur - Muzika Mundi" horska Olimpijada u Јužnoafričkoj Republici okupilo je više od tri stotine horova iz 62 države svijeta.

Takmičarski nastup hora "Banjalučanke" i drugih ansambala u veličanstvenom zdanju čuvenog Aula teatra ocjenjivao je sedmočlani internacionalni žiri sastavljen od uglednih svjetskih stručnjaka za horsku muziku iz Kine, Austrije, Španije, SAD, Njemačke, Finske i Јužnoafričke Republike. 

Svjetska horska Olimpijada predstavlja najrespektabilnije i najmasovnije svjetsko horsko takmičenje bijenalnog karaktera koje je konceptualno podjeljeno u tri osnovna nivoa takmičenja - kvalifikacije, zatim takmičenje u nižem rangu i takmičenje u najvišem rangu.

Podsjećamo, Ženski kamerni hor "Banjalučanke" direktno se kvalifikovao na Olimpijadu zahvaljujući prethodno osvojenoj zlatnoj medalji i pobjedi u kategoriji tradicionalne muzike na internacionalnom horskom takmičenju u Kalamati, u oktobru prošle godine.

"Teško je opisati osjećaje sreće i ponosa koji nas obuzimaju u ovom trenutku. Sva takmičenja su nam podjednako važna i bitna ali horska Olimpijada u "horskom svijetu" ima svoju specifičnu težinu i velika je privilegija i čast uopšte učestvovati na jednom ovakvom takmičenju. Ovo je naše peto uzastopno učešće na horskoj Olimpijadi i nakon dva olimpijska srebra sa horskih olimpijada u Kini i SAD, te dva olimpijska zlata u Rigi i Sočiju, uspjeli smo evo i treći put zaredom dostići neophodan broj bodova i osvojiti zlatnu medalju", kaže Mladen Matović, dirigent hora.

Sa ovom medaljom, ističe Matović, potvrdili su višegodišnju rezultatsku konstantu ansambla.

"Učvrstili smo svoje mjesto na zvaničnoj rang listi 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije Muzika Mundi, rekao je Matović.

U okviru zvaničnog programa održavanja Svjetske horske Olimpijade održano je i redovno zasijedanje Svjetskog horskog savjeta na kojem je zvanično potvrđeno da će se naredna horska Olimpijada 2020. godine održati u Belgiji, u gradovima Gentu i Antverpu.

Čestitku Ženskom kamernom horu "Banjalučanke" uputio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.