latinica  ћирилица
09/07/2018 |  18:33 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Tri godine od napada na Vučića u Potočarima - slučaj i dalje bez pravosudnog epiloga!

Prošlo je tri godine od napada na Aleksandra Vučića u Potočarima. Do danas, počinioci nisu kažnjeni, niti je bilo ko odgovarao za brojne bezbjednosne propuste.

Činjenica da istražni i pravosudni organi BiH opstruišu rješavanje ovog slučaja, govori zašto još nema epiloga, kažu u Zajedničkoj komisiji za bezbjednost. Iz Tužilaštva i danas bez odgovora – dokle su došli sa istragom?

Došao je da se pokloni žrtvama tog 11.jula u Potočarima. Ispruživši ruku pomirenja, tada predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić doveo je u opasnost sopstveni život. Prvo je verbalno, a onda i fizički napadnut. Letjele su kamenice, praćene psovkama. Propust Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koja je bila zadužena za obezbjeđivanje skupa, bila je očigledna. Pravovremeno su reagovali pripadnici MUP-a Srpske, koji su Vučiću omogućili da bezbjedno napusti skup. Danima nakon toga, internet su preplavile fotografije napadača sa kamenicama u rukama. Zbog očiglednih propusta koji su doveli do napada na Vučića, ministar bezbjednosti Dragan Mektić, tada je tražio smjenu prvog čovjeka Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Mirsada Vilića. To se, međutim, nije dogodilo. Vilić je tada tvrdio da je istraga o napadu na srpskog premijera otvorena, te da je SIPA angažovala sve kapacitete kako bi počinioci bili identifikovani. Sve je, čini se, ostalo na tome. Iz resornog bh. ministarstva opet poruka da oni nisu adresa koja bi trebalo da odgovori ko stoji iza napada na Vučića i da su svoj dio posla uradili. 

Video pogledajte i na RTRS Јutjub kanalu:

Na pitanje kada se na sjednici Savjeta ministara raspravljnjalo na ovu temu, ministar Mektić je odgovorio:

"Šta da raspravljam, kada je stvar u Tužilaštvu? Mi smo učinili kad smo dostavili izveštaj o počinjenom krivičnom delu sa identifikovanim osobama i čini mi se oko šest osoba prijavili kao osobe koje su počinili krivično delo"

Upravo predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama trebalo bi da učine sve kako bi se što prije došlo do istine, kaže Borislav Bojić iz Zajedničke komisije za bezbjednost BiH. Ko je na potezu? Svi koji od početka nisu reagovali, a trebalo je. Opstrukcije su, kaže Bojić, vidljive, od istražnih do pravosudnih organa. 

"Naravno da je presudnu ulogu odigralo određena vrsta političara iz reda bošnjačkog naroda koji su definitivno imali određenu vrstu uticaja na te strukture koje su trebale da završe svoj posao. Očigledno da su umješani određeni ljudi, koji štite one koji su napravili ovu vrstu, da kažem, terorističkog akta", rekao je član Komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH Borislav Bojić.

Akta o kojem svi nadležni ćute već tri godine, što bi moglo da naruši dobre odnose BiH i Srbije, što značajno utiče i na odnose Republike Srpske i Srbije, kaže Bojić. I SNSD-ova Dušanka Majkić ukazuje na sramno ćutanje bh.institucija.

"Ćuti vlast BiH, u kojoj se nalaze i predstavnici srpskog naroda i SZP, ćuti Tužilaštvo BiH, policijske agencije. Iznenađuje da čak i međunarodni predstavnici u BiH više ne insistiraju kod domaćih vlasti da se ovaj slučaj okonča. Dakle, vreme prolazi, a ono nije saveznik da će se vinovnici ovog nedela pronaći i propisno kazniti", istakla je poslanik SNSD-a u PD PS BiH Dušanka Majkić.

 Na to je ukazao i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, prilikom posjete Bratuncu, gdje je prisustvovao pomenu stradalim Srbima sa tog područja.

"Tri godine je prošlo, nemam nikakvu vijest o tome ko je pokušao da ubije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a sa njim ko je pokušao da ubije i mir i stabilnosti i razumijevanje na ovim prostorima", istakao je Vulin.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić  uprkos tome što bh.institucije i dalje pipaju u mraku, uložio je napore da se odnosi na relaciji Sarajevo – Beograd ne ugroze. Nedugo poslije napada, u srpskoj prestonici ugostio je tročlano bh.Predsjedništvo. Hoće li proći još tri godine nakon što se neko od bh.institucija sjeti da slučaj "Potočari" makne s mrtve tačke?