latinica  ћирилица
09/07/2018 |  15:37 | Autor: SRNA

Bećković: Ono što se dešava mitropolitu Amfilohiju nema nigdje na svijetu

Akademik Matija Bećković ocijenio je da se ono što se dešava Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju ne dešava nijednom jerarhu nijedne crkve na svijetu.
Matija Bećković (Foto: mc.rs) -
Matija Bećković (Foto: mc.rs)

"Kad je mitropolit Amfilohije hirotonisan na Cetinju čestitao sam mu i rekao da ako želi da bude svetac nigde neće naći bolje uslove ni pogodnije mesto. Ono što se njemu dešava ne dešava se nijednom jerarhu nijedne crkve na svetu", rekao je Bećković povodom pokušaja grupe Albanaca da spriječi mitropolita Amfilohija da služi Svetu arhijerejsku liturgiju na temeljima Crkve Svetog Јovana Krstitelja u Ulcinju.

Bećković je za "Sputnjik" izjavio da je progon mitropolita Amfilohija na djelu od kada je došao na čelo SPC u Crnoj Gori i da je "progon dobio svoju kulminaciju koja, takođe, traje".

Grupa od dvadesetak Albanaca predvođena odbornikom Demokratske partije, koja je članica ulcinjske vladajuće koalicije, Hadžijem Sulejmanijem pokušala je da spriječi mitropolita Amfilohija da sa sveštenstvom i vjernicima služi liturgiju na temeljima Crkve Svetog Јovana Krstitelja u Ulcinju.

Policija je intervenisala kako bi mitropolit mogao da se probije do crkve, ali ne i da dođe na temelja hrama, gdje je bilo predviđeno služenje.