latinica  ћирилица
09/07/2018 |  08:39 | Autor: SRNA

Skoplje očekuje ove sedmice poziv za članstvo u Alijansu

Makedonija očekuje poziv za članstvo u Alijansu u toku ove sedmice kada će u Briselu biti održan Samit NATO-a, piše grčki dnevnik "Katimerini".
Makedonija (Ilustracija) - Foto: ilustracija
Makedonija (Ilustracija)Foto: ilustracija

Skoplje očekuje da, po dobijanju poziva za članstvo, proces učlanjenja bude završen u roku od šest mjeseci, navodi list.

U završnom dokumentu koji će usvojiti NATO biće naglašeno da prijem Makedonije u Alijansu zavisi od ratifikacije dogovora o imenu, koji su grčki i makedonski ministri spoljih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas potpisali prošlog mjeseca.

Makedonski premijer Zoran Zaev i njegovi saradnici ubijeđeni su da će građani Makedonije podržati referendum o imenu, dok predsjednik Đorđe Ivanov smatra da ga nikakvi pritisci neće natjerati da promijeni stav o dogovoru sa Grčkom, koji je, prema njegovom mišljenju, protivustavan i protiv interesa makedonskog naroda.

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg je, na sastanku sa Zaevim krajem prošlog mjeseca, izjavio da očekuje da lideri zemalja članica Alijanse na Samitu, koji će biti održan 11. i 12. jula, donijeti odluku o zvaničnom otpočinjanju pregovora za punopravno članstvo Makedonije u NATO.

Stoltenberg smatra da prijem Makedonije zavisi od epiloga dogovora sa Grčkom, odnosno njegovog prihvatanja na referendumu.