latinica  ћирилица
08/07/2018 |  19:20 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Ljubinje iščekuje izgradnju solarne elektrane

Do kraja ljeta trebalo bi da bude poznato ime kompanije koja će graditi solarnu elektranu u Ljubinju. Riječ je o najvećem takvom projektu u Republici Srpskoj i BiH. Tender, koji je raspisalo Ministarstvo industrije, enegretike i rudarstva otvoren je do kraja mjeseca.

Za najveću solarnu elektranu sa fotonaponskim ćelijama, nezvanično, zainteresovane su kompanije iz Kine, Turske i Austrije. Invesiticoni okvir za solarno polje, snage 65 megavata i godišnju proizvodnju od oko 104 gigavatčasa struje, iznosi 150 miliona KM.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić ističe da je ova invesiticija veoma značajna i za Republiku Srpsku, a ne samo za Ljubinje. Navodi da bi opština imala nadoknadu za zemljište i proizvredenu električnu energiju, od 400 do 500 hiljada maraka godišnje, što je 30 odsto budžeta.

Ministarstvo je raspisalo i uslove za izgradnju. Izabrani ponuđač, budući koncesionar, u obavezi je da prilikom zaključivanja ugovora o koncesiji plati jednokratnu koncesionu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od minimalno 300.000 KM u budžet Republike Srpske. Koncesionar će plaćati u budžet Republike koncesionu naknadu za proizvedenu električnu energiju, od čega je 95  odsto sredstava prihod opštine Ljubinje. Taj novac opština će ulagati u infrastrukturu.

Za izgradnju solarne elektrane, obezbijeđeno je 80 hektara zemljišta. Poslije svih provedenih procedura, koncesionar bi trebalo da bude poznat u septembru. Opština Ljubinje, za slične namjene, raspolaže sa još oko stotinu hektara zemljišta.

Krunić kaže da će opština Ljubinje pružiti maksimalnu podršku, jer ne žele da propuste takvu investiciju.

Koncesija je predviđena na pedeset godina. Iz resornog ministarstva je saopšteno da će investitor sam plasirati struju na tržište. Solarne elektrane ne zahtijevaju zapošljavanje većeg broja radnika. Međutim, šansu za angažovanje domaće radne snage u Ljubinju vide u sezonskom poslu tokom pripreme terena i gradnje. Izgradnja i postavljanje 260 hiljada solarnih modula, trajaće dvije godine.