latinica  ћирилица
08/07/2018 |  18:21 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Ribnik- Drvoprerada okosnica razvoja

Opština Ribnik veoma je bogata šumom, a to su resursi za razvoj drvne industrije. Od šest hiljada stanovnika, njih 1.200 zaposleno je uglavnom u fabrikama za preradu drveta, što je značajno za ovu nerazvijenu lokalnu zajednicu.

Većina preduzeća u Ribniku bavi se mehaničkom preradom drveta. Gotove proizvode uglavnom plasiraju na zapadnoevropsko tržište.

Rukovodilac proizvodnje u preduzeću "Galić S kompani", Momčilo Todorović, kaže da imaju zaokružen proces primarne prerade drveta i rezane građe, od procesa sušenja, do finalizacije, tj. izrade elemenata.

Menadžer fabrike"Šiling", Ljuban Todorović, ističe da sve proizvode koje dobiju mehaničkom preradom izvoze u zemlje Evropske unije, najviše u Italiju.

- Kupci su zadovoljni našim proizvodima, zato što vodimo računa o kvalitetu - navodi Todorović.

Da bi bili uspješni izvoznici, drvoprerađivači vode brigu o kvalitetu proizvoda, ali i zaradama zaposlenih.

Radnik u preduzeću "Galić S kompani", Siniša Vračar, kaže da je zadovoljan poslom, te da se plata i topli obrok redovno isplaćuju.

U 2017.godini preduzeća iz Ribnika ostvarila su izvoz veći od 15 miliona maraka. Drvoprerađivači u tome prednjače.

Načelnik Ribnika Radenko Banjac kaže da imaju veliki potencijal u drvopreradi , zbog čega i strategijom razvoja opštine nastoje da ohrabre lokalne drvoprerađivače da što više investiraju u polufinalnu i finalnu preradu drveta.

Ribnik ima velike potencijale i u razvoju turizma. Tu su rijeke Ribnik i Sana koje su bogate ribom. Јama Ledana još nije dovoljno istražena, pa će se aktivnosti u vezi s tim nastaviti. Prije nekoliko dana osnovana je regionalna Turistička organizacija "Krajina" koja bi trebalo da ubrza razvoj turizma.