latinica  ћирилица
06/07/2018 |  19:23 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Kontrole kvaliteta sirovog mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kontinuirano kontroliše sistem za upravljanje kvalitetom sirovog mlijeka, kako bi se nastavio uspješan izvoz sa naših farmi u EU. Prošle sedmice održali su sastanak sa predstavnicima Udruženja mljekara Republike Srpske koji su podržali akciju i mjere koje sprovodi Ministarstvo.

Čedomir Borojević iz Šamca kaže da aktivnosti Ministarstva daju prve rezultate i dodaje da će ukupan sistem kontrole mlijeka doprinijeti da proizvodnja bude kvalitetna.

- Dobro kontrolisana proizvodnja je proizvodnja koju moramo unaprijediti, jer ako je prepustimo slučaju od nje neće biti ništa - kaže Borojević.

Žarko Švraka iz Gradiške ističe da ovu akciju podržava i da ju je trebalo uraditi odavno jer, kako kaže, treba uvesti red u tržište proizvodnje mlijeka.

- Vidjećemo šta će još biti, rano je govoriti da li će se neko protiviti ili zlopotrebiti ovo. Ako se mjera bude poštovala i svi proizvođači budu jednaki onda će to biti uspješno - kaže Švraka.

Iz Ministarstva ističu da je otkupljena količina mlijeka za prvih pet mjeseci u 2018. godini povećana za oko 7,6 odsto u odnosu na na isti period prošle godine. Navode da nije riječ o akciji usmjerenoj protiv mljekara, nego na unapređenje cjelokupnog sistema.

- Želimo da postignemo svijest kod mljekara o važnosti kontrole i da podignemo cjelokupan sistem kontrole kvaliteta mlijeka na jedan viši nivo - ističe Aleksandar Macanović, portparol resornog ministarstva.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske, podržava mjere usmjerene ka poboljšanju kvaliteta mljekarske proizvodnje.

- Smatramo da oni koji ne proizvode mlijeko ne mogu dobijati subvencije, odnosno premije za koje mnogi kažu da su visoke, ali su, u ovako teškoj situaciji za one koji proizvedu mlijeko, čak i male - kaže Usorac.

Resorno ministarstvo je radi sveobuhvatne kontrole kvalitetnog mlijeka sa Veterinarsko stočarskim centrom Banjaluka, sklopilo ugovor o uzimanju i dostavljanju uzoraka svježeg sirovog mlijeka za kontrolu kvaliteta ovlašćenoj labaratoriji. Za ovaj posao angažovali su oko 40 asistenata.