latinica  ћирилица
06/07/2018 |  09:40 | Autor: SRNA

Linta osudio hrvatske portale zbog govora mržnje prema Srbima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta danas je najoštrije osudio tri hrvatska portala zbog govora mržnje prema Srbima i napada na Kulturno umetničko društvo /KUD/ "Krajina" iz Beograda koje organizuje proslavu Ivanjdana, 7. jula, u srpskom selu Medak u Lici.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je pozvao hrvatskog predsjednika Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, župana Ličko-senjskog Darka Milinovića i gradonačelnika Gospića Karla Starčevića da javno osude govor mržnje koje portali "Slobodna Lika", "Lika plus" i "Maks portal", šire prema KUD-u Krajina i preostalim Srbima u Hrvatskoj".

Linta je naveo da se tekstovima portala "Slobodna Lika" bezočno napada KUD "Krajina" iz Beograda "jer tobože godinama po Srbiji i svijetu propagira Krajinu i četništvo".

"Primer govora mržnje prema Srbima predstavlja činjenica da portalu `Slobodna Lika` i njegovim čitaocima smeta što će KUD `Krajina`, povodom proslave Ivanjdana, dodeljivati učesnicima kulturno-umetničkog programa i takmičarima u seoskim sportskim igrama diplome sa logom KUD-a `Krajina`", naveo je Linta.

Prema njegovim riječima, portalu "Slobodna Lika" posebno smeta jer će se proslava Ivanjdana održati u selu Medak, koje je pored Gospića i stradalih hrvatskih sela.

Linta je naveo da portal "Lika plus" u huškačkom tekstu "Lika ugošćuje KUD Krajina?" ističe da taj KUD "slavi i njeguje spomen na propalu zločinačku Krajinu koja je proterala Hrvate 1991. godine".

On je naglasio i da je taj portal objavio pismo čitaoca pod naslovom "Gradonačelniče, zabranite ovu lakrdiju!!!" u kome se poziva gradonačelnik Gospića da zabrani tradicionalnu proslavu Ivanjdana u srpskom selu Medak.

Linta je dodao u pisanoj izjavi i da je "Maks portal" objavio ratno-huškački tekst "Priprema se velikosrpska fešta kraj Gospića".

On je naveo da je KUD "Krajina" osnovan 1996. godine u Beogradu s ciljem očuvanja kulture i kulturne baštine, srpskog duha i prezentacije srpskih običaja prekodrinskih Srba.

"Proustaškim snagama u Hrvatskoj smeta sve što je srpsko, odnosno negovanje srpske kulture i tradicije, afirmisanje Krajine i krajiškog identiteta srpskog naroda, obilježavanje stradanja Srba u Drugom svetskom ratu i u građanskom ratu 1991. godine do 1995. godine", zaključio je Linta.