latinica  ћирилица
05/07/2018 |  16:15 ⇒ 19:41 | Autor: SRNA

Smještaj migranata u Hadžićima i Velikoj Kladuši

Vlada Federacije BiH donijela je odluku da ustupi dvije lokacije za smještaj migranata - kasarnu Ušivak u Hadžićima i Agrokomerc u Velikoj Kladuši.
Migranti u Velikoj Kladuši - Foto: RTRS
Migranti u Velikoj KladušiFoto: RTRS

Šef federalnog Operativnog štaba za migrante Izudin Livadić rekao je da se broj migranata mijenja iz dana u dan, te da ih se, prema posljednjim podacima Službe za poslove sa strancima, do sada prijavilo 7.919 i da uglavnom ne žele da ostanu u BiH.

Austrija je donirala BiH 56 šatora u koje će moći da bude smješteno 280 migranata, a šatori će biti raspoređeni u Velikoj Kladuši, Bihaću i Sarajevu u zavisnosti od potrebe, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH, prenosi portal Kliks.

Šef Sektora za civilnu zaštitu, upravljanje krizama i zaštitu od katastrofa pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije Јohan Bazdek izjavio je da su u roku od 24 časa nakon što su primili molbu BiH za pomoć, donijeli odluku o donaciji šatora.

- Austrija se nada da možemo pomoći BiH da riješi ovu migrantsku situaciju. Svjesni smo situacije s migrantima u regionu i pomogli smo BiH jer smo ovakvu situaciju imali 2015. godine. Tu smo da vas podržimo - rekao je Bazdek.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak naveo je da će u slučaju potrebe biti postavljeni i kontejneri za tuširanje, toalet, agregati i cisterne s vodom na lokacijama na kojima budu postavljeni šatori.

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH za pitanje migracija Murveta DŽaferović istakla je da su šatori veoma rlo kvalitetni, te da će u njih biti smještene porodice.

- Imamo problema sa lokacijom Agrokomerca, ali uskoro bi trebalo da završimo taj pravni dio. Bunilo se i lokalno stanovništvo. Ako bude problema sa finansijskim dijelom onda može doći do komplikacija, ali razgovara se o još jednom objektu. Od dvije lokacije smo odustali jer su bile preblizu granice - rekla je DŽaferovićeva.

Federalni Operativni štab za pitanje migracija informisao je danas Vladu FBiH o situaciji u oblasti migracija u BiH, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada je zaključkom podržala napore i aktivnosti Savjeta ministara, ministarstava bezbjednosti i ljudskih prava i izbjeglica BiH, kao i Koordinacionog tijela za pitanje migracija u BiH - Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH za rješavanje problema migracija realizacijom Akcionog plana hitnih mjera koji je donio Savjet ministara.

Riječ je o planu za veću i odlučniju kontrolu granice sa istočnim susjedima i sprečavanje ulaska migranata u BiH angažovanjem svih policijskih snaga, uključujući i pripadnike policije u FBiH u skladu sa nadležnostima, ali i stvaranje uslova za humano zbrinjavanje migranata u skladu sa potpisanim međunarodnim konvencijama o zaštiti ljudskih prava, poštujući zakonske regulative u oblasti migracija i azila, saopšteno je iz Vlade FBiH.