latinica  ћирилица
05/07/2018 |  09:58 ⇒ 09:58 | Autor: SRNA

Linta: Pogoršan položaj Srba u Hrvatskoj

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je danas da je prethodnih pet godina položaj preostalih Srba u Hrvatskoj u velikoj mjeri pogoršan i da ta zemlja nije ispunila ništa od obaveza koje je preuzela potpisivanjem ugovora o pristupanju EU.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

On je upozorio i da je uz prijetnje, drastično pojačan i govor mržnje protiv Srba, a da su česta i njihova hapšenja po hrvatskim potjernicama, kako bi im se poručilo da nisu dobrodošli.

"Hrvatska je smanjila sredstva za obnovu, smanjila je sredstva za izgradnju alternativnih stanova, nije vratila stanarska prava, nije učinila ništa na ekonomskom razvoju krajiškog područja", rekao je Linta za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim riječima, povećan je i broj fizičkih napada na Srbe i njihovu imovinu u Hrvatskoj. "Imamo povećan broj napada na pravoslavne hramove, rušenje spomenika NOB-a, česta hapšenja Srba na osnovu hrvatskih potjernica, kao osnovni vid zastrašivanja Srba da se ne vraćaju u Hrvatsku", kaže Linta.

On je naveo i da je broj povratnika u Hrvatsku simboličan za razliku od onih koji se i dalje iseljavaju iz te zemlje.

"U posljednjih desetak godina, pet pogotovo, proces iseljavanja Srba je značajno veći, oni se iseljavaju u evropske zemlje, u Republiku Srpsku, Srbiju, a broj povratnika je simboličan", rekao je Linta.

Prema njegovim riječima, to govori da je atmosfera u Hrvatskoj jako loša.

"Posljednjih pet-šest godina imamo novi proces rehabilitacije ustaške ideologije. U Hrvatskoj je postalo normalno upotreba /ustaškog/ pozdrava `Za dom spremni`", kaže Linta.