latinica  ћирилица
24/06/2018 |  10:45 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

U Zvorniku održan trinaesti "Vidovdanski sabor"

U Zvorniku je održan trinaesti "Vidovdanski sabor".

Na svojevrsnoj smotri kulturnog stvaralaštva nastupilo je oko 200 članova iz šest kulturno umjetničkih društava i ansambala iz Zvornika, Ugljevika, Nove Pazove, Valjeva, Šapca i Novog Sada.

Uoči jednog od najvećih praznika u istoriji srpskog naroda – Vidovdana, zvornički ljubitelji izvorne pjesme i igre mogli su uživati u raznolikom i sadržajnom programu ovogodišnjeg Sabora, na kojem su nastupili "čuvari tradicije" iz Republike Srpske i Srbije.

"Trudimo se da što bolje predstavimo naš kraj u pogledu koraka, pjesama koje izvodimo i koreografije, a naravno i elementima naše narodne nošnje", istakla je Milica Radosavljević iz KUD-a "Krušik" iz Valjeva.

Goran Krkobabić, predsjednik KUD-a "Mladost" iz Nova Pazova kaže da oni vole Republiku Srpsku.

"Mi smo svi iz Nove Pazove porijeklom sa ovih prostora i prosto mi dolazimo u svoju kuću", rekla je Krkobabićeva.

Vidovdan je sinteza istorije i vjere srpskog naroda, a cilj Sabora u Zvorniku je promocija kulturnih vrijednosti i želja da se kroz igru i pjesmu očuva tradicija, ističu organizatori.

Dragan Golić, predsjednik KUD-a "Sveti Sava" iz Zvornika rekao je da je iz godine u godinu sve to ozbiljnije.

"Posljednje tri, četiri godine pokušavamo da dovedemo ansamble da bi naša publika imala šta da vidi", kaže Golić.

Milan Cvijanović, načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Zvornik navodi da se posebno raduje što KUD "Sveti Sava" kroz ove oblike saradnje ostvaruje saradnju sa Maticom Srbijom, razmjenjuje iskustva i njeguje tradiciju srpskog naroda.

Otvaranju festivala prethodio je tradicionalni defile učesnika centralnom gradskom ulicom i prijem u Gradskoj upravi, koja je i ove godine podržala Sabor.