latinica  ћирилица
23/06/2018 |  20:44 | Autor: SRNA

Nastavljen tehnički dijalog uoči susreta Vučića i Tačija

U Briselu je nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine, a prema nezvaničnim informacijama na stolu su otvorena pitanja poput formiranja zajednice srpskih opština, energetike i mosta u Kosovskoj Mitrovici, javlja RTS.
Vučić i Tači - Foto: RTS
Vučić i TačiFoto: RTS

Pregovaračke timove predvode direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiji Marko Đurić i glavni pregovarač Prištine Avni Arifi.

Razgovori na tehničkom nivou počeli su juče, a nastavljeni su danas, a ni jedna strana nije se obraćala medijima.

Posljednji put razgovori na tehničkom nivou su vođeni sredinom marta kada nije bilo napretka, a u međuvremenu je došlo do tenzija u odnosima dvije strane.

U Briselu će sutra biti održan sastanak na najvišem političkom nivou između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i samoproglašenog Kosova Hašima Tačija.

Vučić bi najprije trebalo da se sastane sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, a zatim je predviđeno da se održi zajednički sastanak sa prištinskom delegacijom.

Tema razgovora bi mogli da budu elementi sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Vučić i Tači se drugi put ove godine sastaju u ovom formatu.

Uoči sastanka, predsjednik Srbije je rekao da nema prevelika očekivanja, ali da je riječ o prilici da se iznesu i zastupaju interesi Srbije i spremnost Beograda za kompromis.