latinica  ћирилица
23/06/2018 |  18:16 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Djeca sa Kosmeta oprostila se od drugara u Srpskoj!

Oko 900 mališana sa Kosova i Metohije, koji su proteklih sedam dana bili gosti u porodicama svojih vršnjaka širom Srpske, ispraćeni su iz Višegrada, svojim kućama. Čak 18 gradova i opština Srpske omogućilo je ovoj djeci da dožive radost slobode.

Nemoguće je ostati ravnodušan na zagrljaje, suze, tek stečena, ali trajna i istinska prijateljstva i rastanke. Katarini Tirninić iz Štrpca i Anji Nikolić sa Pala kratka nedjelja dana ostaće trajna uspomena.

"Vidjela sam ono što nikad nisam mogla da priuštim, a ne znam da li ću i moći", kaže Katarina. )

Anja priča da će sada često da se čuju, te se nada da će imati priliku da posjeti drugaricu.

Djeca s Kosmeta, kažu, neće zaboraviti bezbrižna druženja s vršnjacima u slobodi, sve ono što im je u njihovim sredinama uskraćeno.

Јovana Stepanović iz Srbica kaže da ih nema mnogo u njihovom mjestu, te da ne smiju ostajati u centru sela do kasno.

Јovan Vlajović iz Kosovske Mitrovice priča da im nije lako, ali da je teže njihovim roditeljima da im objasne kako treba da žive.

Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije kaže da se iz jasno može zaključiti kakav je život srpskog naroda na KiM.

"Dovoljno vam govori kolika je tuga i muka kad dijete ne može da se prošeta u svom mjestu", ističe Arlov.

Osamnaest gradova i opština, od Trebinja do Novog Grada, gdje su porodice prigrlile drage goste sa Kosmeta teško je i pobrojati.

"Tamo nemaju slobodu kretanja. Sada su naša djeca vidjela da treba da cijene ono što imaju", ističe Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

Boško Јugović, načelnik opštine Pale kaže da koliko su mogli, pomogli su.

"Pokušali smo da bar malo pobjegnu od svoje svakodnevnice, trudili smo se. Nadam se da smo u tome i uspjeli", rekao je Јugović.

Na Kosmet nose dirljive uspomene, kakve za sobom i ovdje ostavljaju.

TMilena Tomašević iz Srbica kaže da je najvrijednija ljubav u srcu koju oni nose i prijateljstvo, koje će pamtiti.

Čedomir Nikolić, direktor Osnovne škole "Šarski odred" Štrpce ističe da ono što njima nedostaje, to su im domaćini dali, a to je sloboda, dobro druženje, prijateljstvo.

Djeca iz Novog Brda, uz tople emocije, iz Istočnog Novog Sarajeva u svoju školu odnijela su 12 računara, poklon opštine. Uz ovo i poziv, vidimo se dogodine!