latinica  ћирилица
23/06/2018 |  15:34 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Bogdan Topić - kriminalistički tehničar i vješt umjetnik

Bogdan Topić umjetnik je koji vješto barata betonom i gipsom. Naravio je hiljade figura, a najveći broj poklonio. Sve to u slobodno vrijeme, jer Bogdan je kriminalistički tehničar u Policijskoj stanici u Oštroj Luci, koji godinama radi na najtežim uviđajima.

Kriminalistički tehničar iz Oštre Luke, Bogdan Topić, već 22 godine angažovan je na najtežim uviđajima. Na poslu je prošao brojne teške zadatke, koje nikada neće zaboraviti. U najezdi forenzičkih televizijskih formata, Bogdan kaže, ovaj posao je mnogo ozbiljniji od serije.

Utočište od stresnog posla pronašao je u hobiju. Već 15 godina, zahvaljujući umjetničkom talentu, pravi ukrasne figure od betona i gipsa. Toliko se usavršio da je sam počeo da pravi i kalupe.

"Ovako se odmaram. Fizički se umaram, ali se psihički odmaram poslije zvaničnog posla", kaže Bogdan.

Dvorište Bogdanove kuće krase labudovi, orlovi, zečevi, patuljci, konji, kočije, magarci, pume, anđeli i druge figure. Napravio ih je hiljade, a najveći broj je poklonio. Tu i tamo, po koju figuru i proda.

"Da čovjek živi od ovoga, ne može, ovo je čista ljubav. Mnogo toga ja poklonim i nije mi žao nijedne figure koju pokonim, od srca ih dajem ljudima", ističe on.

Bogdanove figure stigle su i do najudaljenijih krajeva Evrope.

Ovaj svestrani policijski službenik je i pokretač brojnih humanitarnih akcija, ali i dobrovoljni davalac krvi. Dragocjenu tečnost darivao je 36 puta.