latinica  ћирилица
23/06/2018 |  10:03 ⇒ 16:42 | Autor: SRNA

Čubrilović: Proboj koridora jedna od najznačajnijih akcija VRS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je proboj koridora bila jedna od najznačajnih i najbriljantnijih akcija Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu kojom je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

"Svake godine na Dugoj Njivi, kod Modriče, obilježavamo i slavimo ovu veličanstvenu i hrabru operaciju Vojske Republike Srpske kojom je omogućeno spajanje razdvojenih dijelova Srpske, kao i zapadnih i sjeverozapadnih dijelova sa Srbijom, a narodu osigurana sloboda", naveo je Čubrilović u pisanoj izjavi povodom obilježavanja 26 godina od operacije "Koridor 92".

On je naveo i da je godišnjica te akcije prilika da se oda počast svim poginulim srpskim vojnicima i pripadnicima policije koji su živote dali u jednoj od odlučujućih borbi za uspostavljanje teritorijalnog jedinstva i institucionalne funkcionalnosti Republike Srpske.

"Smrt nedužnih banjalučkih beba, rascjepkanost teritorije, nesigurnost i briga za narod i članove njihovih porodica motivisala je naše borce da krenu u odlučujući proboj `Koridora života`. Zahvaljujući njima sada imamo Republiku i živimo u slobodi", istakao je Čubrilović.

On je naglasio i da će operacija "Koridor 92" ostati upamćena kao najsvjetlija i najhumanija bitka Vojske Republike Srpske kojom je spriječena patnja milion i po Srba zapadnog dijela Republike Srpske i tadašnje Republike Srpske Krajine.

"Generacije koje dolaze treba uvijek i iznova podsjećati na istorijski značaj ove bitke u stvaranju Republike Srpske", rekao je Čubrilović.

Obilježavanje 26 godina od operacije "Koridor 92" biće održano sutra na Dugoj Njivi, kod Modriče.