latinica  ћирилица
23/06/2018 |  08:05 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Povećanje najniže plate za 12,5 odsto (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je danas da će u javnom i realnom sektoru biti povećane plate radnicima u Republici Srpskoj, a da će penzionerima biti povećana penzija za 2,5 odsto.
Radnici - Foto: RTRS
RadniciFoto: RTRS

Cvijanovićeva je navela da će 300 KM neoporezivnog dijela biti usmjereno na povećanje plata svim zaposlenima u Srpskoj.

Prema njenim riječima, to će podrazumijevati da će najniža plata od 400 KM iznositi 450, odnosno biće povećana za 12,5 odsto, dok će plata od 500 KM biti povećana za devet odsto.

Cvijanovićeva je istakla da je budžet stabilan i da će se moći obezbijediti povećanje plata u javnom i realnom sektoru.

"Radi se na tome da minimalna plata bude 500 KM. To jeste cilj, koji je opravdan", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon sastanka u Banjaluci sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i ministrima finansija Zoranom Tegeltijom i rada i boračno-invalidske zaštite Milenkom Savanovićem.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će oko 600 demobilisanih boraca koji imaju 65 godina, ali nemaju 15 godina osiguranog staža, dobijati mjesečni iznos najniže penzije.

Cvijanovićeva je dodala da će odluka o ovome biti donesena na sjednici Vlade u ponedjeljak, 25. juna.

"To neće predstavljati preveliko opterećenje za budžet. Mislimo da je mjera realna, opravdana i pravedna", rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Video pogledajte i na našem Јutjub kanalu:

Ona je poslije sastanka sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, ministrom finansija Zoranom Tegeltijom i ministrom rada i boračno-invalidske zaštite Milenkom Savanovićem naglasila da će u ponedjeljak biti donesena i odluka o dodatnom povećanju penzija od 2,5 odsto, čime će penzije u Srpskoj, u mandatu ove Vlade biti povećane za 20 odsto.

Cvijanovićeva je ukazala i na potpisani memorandum sa Savezom sindikata u oblasti prosvjete, jer prosvjeta nije izjednačena sa koeficijentom sa ostalim korisnicima budžeta.

"Tu imamo plan da idemo na postepeno ujednačavanje. Već sljedeće godine imamo plan da se ide na intenzivno usklađivanje koeficijenata", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik RS Milorad Dodik, predsjednica Vlade Željka Cvijanović sa ministrima Tegeltijom i Savanovićem (Foto: RTRS)